"Milksan" povećao otkupnu cijenu za mlijeko

Bez autora
Nov 23 2022

Mljekara "Milksan" iz Sanskog Mosta odlučila je povećati otkupnu cijenu za sirovo mlijeko i ona od sada iznosi 85 feninga po litru, što je najviše u odnosu na druge otkupljivače.

Ovo je potvrdio Muhamed Kamerić, vlasnik ove mljekare, istakavši kako su na ovaj način ispoštovali zahtjeve svojih kooperanata, proizvođača mlijeka.

"Ova godina je za farmere bila izuzetno teška zbog svih poskupljenja u proizvodnji i sušne godine koja je umanjila prinose stočne hrane. Nadamo se da će povećanje otkupne cijene za mlijeko dovesti do stabilizacije proizvodnje i povećanja njenog obima", istakao je Kamerić.

Prema njegovim riječima, u trećem kvartalu ove godine zabilježili su osjetan pad kada je riječ o otkupu mlijeka od oko dvadeset posto u odnosu na isti period protekle godine.

Kamerić je uvjeren kako neće doći do nestašice mlijeka na domaćem tržištu, te ističe kako se na području BiH proizvode dovoljne količine mlijeka kako bi se podmirile potrebe građana.

U međuvremenu, otkupne cijene povećali su i drugi otkupljivači, kao što je mljekara "Meggle" iz Bihaća, koja sarađuje s najvećim brojem kooperanata na području Sanskog Mosta i Unsko-sanskog kantona, a njihova otkupna cijena iznosi 80 feninga po litru.

Inače, veliki broj farmera na području USK je u posljednjih nekoliko mjeseci znatno redukovao broj muznih grla, a mnogi od njih su se preorijentisali na tov i proizvodnju mesa, koja je manje zahtjevna i s nižim troškovima.

Predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu Husein Selimović pozdravio je odluku mljekara, ali istakao kako će za očuvanje mljekarske proizvodnje biti neophodno povećati subvencije i budžetska izdvajanja za poljoprivrednike.

Inače, Unsko-sanski kanton je najveći proizvođač mlijeka u Federaciji BiH sa ukupno 30 posto proizvodnje u odnosu na ukupne količine u ovome entitetu, a na području Sanskog Mosta godišnje se proizvodi više od sedam miliona litara mlijeka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik