Mirjanić: Podrška proizvodnji mlijeka

Bez autora
Jun 22 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić posjetio je jednu od najvećih farmi za proizvodnju mlijeka u RS-u, vlasnika Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka RS. U animalnoj proizvodnji, a u okviru nje u govedarstvu, strateški cilj RS-a treba da bude, kazao je Mirjanić, da ima nekoliko proizvođača koji će sa kvalitetom i obimom svoje proizvodnje biti reproduktivni oslonac za razvoj drugih sličnih farmi. Takve proizvođače treba podržati, jer animalna proizvodnja nije proizvodnja koja traje jednu sezonu ili dvije, već je to čitav ciklus proizvodnje koji za sobom veže i proizvodnju stočne hrane i drugih inputa. Pomoćnica ministra za veterinarstvo Radmila Čojo, je prilikom posjete „potvrdila da je farma Usorac jedna od četiri farme u RS koja već ima odobrenje Ministarstva za izvoz na tržište EU, što znači da farma ispunjava sve uslove koji uključuju: zdravstveni status grla, zoohigijenske i zootehničke uslove, kao i uslove dobrobiti životinja, saopćeno je iz resornog entitetskog ministartsva.

Mirjanić: Podrška proizvodnji mlijekaMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić posjetio je jednu od najvećih farmi za proizvodnju mlijeka u RS-u, vlasnika Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka RS.

U animalnoj proizvodnji, a u okviru nje u govedarstvu, strateški cilj RS-a treba da bude, kazao je Mirjanić, da ima nekoliko proizvođača koji će sa kvalitetom i obimom svoje proizvodnje biti reproduktivni oslonac za razvoj drugih sličnih farmi.

Takve proizvođače treba podržati, jer animalna proizvodnja nije proizvodnja koja traje jednu sezonu ili dvije, već je to čitav ciklus proizvodnje koji za sobom veže i proizvodnju stočne hrane i drugih inputa.

Pomoćnica ministra za veterinarstvo Radmila Čojo, je prilikom posjete „potvrdila da je farma Usorac jedna od četiri farme u RS koja već ima odobrenje Ministarstva za izvoz na tržište EU, što znači da farma ispunjava sve uslove koji uključuju: zdravstveni status grla, zoohigijenske i zootehničke uslove, kao i uslove dobrobiti životinja“, saopćeno je iz resornog entitetskog ministartsva.

Farma Usorac ima 65 grla u eksploataciji za proizvodnju mlijeka. Cilj vlasnika farme je da do Nove godine proširi kapacitete u proizvodnji na 110 grla. U tu svrhu Usorac je investirao u nabavku 33 steone junice iz Češke Republike koje zajedno sa vlastitim podmlatkom namjerava staviti u funkciju povećanja proizvodnje. Smještajni i tehnološki kapaciteti na farmi su jedni od najsavremenijih u regionu, a farma posjeduje i robote za mužu mlijeka.

Ministar Mirjanoić obišao i ergelu Vučjak radi uvida u realizaciju mjera iz elaborata Vlade RS za revitalizaciju ergele.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik