MK grupa dobila kredit od 25 miliona evra

Bez autora
Jun 15 2014

MK grupa dobila je kredit Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupacije Svetske banke, od 25 miliona evra za poboljšanje proizvodnje i proširenje kapaciteta u sektoru poljoprivrede. Novac će biti upotrebljen za finansiranje novih investicija u poljoprivredu, odnosno šećernu i mesnu industriju, rekao je predsednik MK grupe Miodrag Kostić nakon potpisivanja ugovora o kreditu sa Karsten Miler direktorom IFC-a za proizvodnju, poljoprivredu i usluge za Evropu, Bliski istok i severnu Afriku. Kostić je zadovoljan što je IFC prepoznao MK grupu kao dugoročnog partnera, ali nije želeo da navede uslove kreditiranja, ističući da je on dugoročan i povoljniji nego što bi bio kod komercijalnih banaka. Precizirao je da će kredit biti upotrebljen za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, dodatnog silosa, kao i za dodatnu proizvodnju svinjskog mesa u kompaniji Karneks, zbog toga što se izvoz za Rusiju povećao osam puta.

MK grupa dobila kredit od 25 miliona evraMK grupa dobila je kredit Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupacije Svetske banke, od 25 miliona evra za poboljšanje proizvodnje i proširenje kapaciteta u sektoru poljoprivrede.

"Novac će biti upotrebljen za finansiranje novih investicija u poljoprivredu, odnosno šećernu i mesnu industriju", rekao je predsednik MK grupe Miodrag Kostić nakon potpisivanja ugovora o kreditu sa Karsten Miler direktorom IFC-a za proizvodnju, poljoprivredu i usluge za Evropu, Bliski istok i severnu Afriku, prenosi Beta.

Kostić je zadovoljan što je IFC prepoznao MK grupu kao dugoročnog partnera, ali nije želeo da navede uslove kreditiranja, ističući da je on dugoročan i povoljniji nego što bi bio kod komercijalnih banaka.

Precizirao je da će kredit biti upotrebljen za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, dodatnog silosa, kao i za dodatnu proizvodnju svinjskog mesa u kompaniji Karneks, zbog toga što se izvoz za Rusiju povećao osam puta.

Kostić navodi i da novac koji je dobijen od IFC-a omogućava zapošljavanje oko 200 porodičnih gazdinstava kao kooperanata Karneksa u proizvodnji svinja.

"Trenutno imamo mnogo veću potrebu za izvozom svinjskog mesa, nego što imamo kapaciteta", naglasio je Kostić i naveo da su potrebe Karneksa oko 200.000 do 300.000 komada svinja godišnje.

Ističe da "ni tri Karneksa, koji ima instalirani kapacitet od oko 400.000 svinja godišnje, ne mogu trenutno da zadovolje potrebe ruskog tržišta za svežim svinjskim mesom i polutkama".

Kostić je ocenio da je nakon zatvaranja tržišta Rusije za svinjsko meso iz Amerike i Evrope, Srbija dobila veliku šansu da poveća svoj izvoz.

Naglašava i da je planirano povećanje proizvodnje šećera u kompaniji "Sunoko" sa prošlogodišnjih 200.000 tona na više od 300.000 tona ove godine.

Kostić je rekao i da za sada nije izvesno da će svoje poslovanje proširiti i na konditorsku industriju.

Predstavnik IFC-a Karsten Miler je podsetio je da je pre dve godine IFC već dao MK grupi kredit od 45 miliona evra i izrazio zadovoljstvo daljom saradnjom.

Miler je podsetio da je kredit MK grupi važan, jer poljoprivreda u Srbiji čini oko trećnu ukupnog izvoza zemlje i zapošljava oko 26 odsto ukupne radne snage, a agrobiznis ima direktan uticaj na smanjenje siromaštva, naročito u manje razvijenim delovima zemlje.

Naglašava i da su trenutna ulaganja IFC-a u Srbiji vredna više od 700 miliona dolara i da je cilj te finansijske institucije da se poboljša poslovna klima, naročito za privatni sektor.

MK grupa ima više od 35 kompanija u kojim radi više od 5.000 ljudi u Srbiji i Ukrajini.

Kompanije u sastavu MK grupe, koje se bave osim poljoprivredom, turizmom, i obnovljivim izvorima energije i nekretninama, ostvarile su prošle godine ukupno oko 600 miliona evra prihoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik