Moguć izvozni suficit poljoprivrede sa EU od pet milijardi evra

Bez autora
Sep 22 2021

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da se važnost partnerstva Srbije i Evropske unije u oblasti poljoprivrede ogleda u tome što se izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište u poslednjih 10 godina udvostručio.

Nedimović, koji je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavio rezultate koje je naša zemlja postigla u saradnji sa EU u segmentu poljoprivrede i ruralnog razvoja, naveo je da je u 2020. godini pozitivan bilans iznosio 1,9 milijardi evra.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da se predviđa da bi suficit do kraja godine mogao da bude čak pet milijardi evra, dodavši da je sve to ostvareno jer smo ulagali u nove tehnologije u poljoprivredi, menjali zakonsku regulativu i posvetili naročitu pažnju bezbednosti hrane.

On je podsetio na to je Srbija, zahvaljujući donacijama EU, otvorila i laboratoriju za ispitivanje bezbednosti hrane u Batajnici, koja se pokazala ključnom i na početku pandemije koronavirusa kada su u njoj vršene analize testova i za ljude.

Žiofre je najavio da će Evropska unija donirati laboratoriji u Batajnici dodatnih 1,5 miliona evra za obezbeđivanje novih metoda analiza.

Bolesti životinja, kako je naglasio, ne poznaju granice i zbog toga je ključna saradnja sa Srbijom, koja je dovela do toga da od 2019. godine u zemlji nije zabeležen nijedan slučaj besnila ili svinjske kuge.

Prema njegovim rečima, EU je donirala više od 20 miliona evra Srbiji za suzbijanje bolesti i vakcinaciju životinja, opremu i jačanje kapaciteta.

Održiva proizvodnja hrane u izazovima klimatskih promena, ekoloških problema i pandemije koronavirusa je naš zadatak, jer svi mi imamo značajnu ulogu i odgovornost za bezbedniju budućnost, poručio je on.

Prema njegovim rečima, zato EU kroz IPARD programe pomaže i srpskim poljoprivrednicima da dostignu kolege iz Evropske unije i budu konkurentni.

Šef Delegacije EU je precizirao da je Unija obezbedila 230 miliona evra poljoprivrednicima kako bi mogli da ulažu u povećanje imovine, nove traktore i mehanizaciju i u preradu i plasiranje proizvoda.

Nedimović i Žiofre su konstatovali da Vlada Srbije i EU treba da ulože dodatni napor kako bi novac iz IPARD programa brže stizao do poljoprivrednika i da bi se obezbedila stroža kontrola hrane i jačanje laboratorija u cilju dostizanja standarda EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik