Nema razloga za novo poskupljenje ulja

Bez autora
Sep 20 2021

Prvi pokazatelji o novom rodu suncokreta u Evropi i okruženju ukazuju da ne bi trebalo da bude nestašice kao prošle godine, pa tako ni razloga za nova poskupljenja zejtina.

Uljare za sada još nisu izašle sa informacijom šta će se dešavati sa cenama u narednom periodu. Sve do nedavno suncokretovo ulje bilo je rekorder u poskupljenju u toku pandemije i to ne samo u Srbiji, a cene trenutno stagniraju.

Iako žetva ove uljarice još nije do kraja završena u našoj zemlji, pojedini proizvođači tvrde da je rod zbog suše mnogo manji od očekivanog.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je nedavno za agenciju Beta da je prinos suncokreta sa prvih požnjevenih njiva manji nego što se očekivalo, a procene su bile da će prosek biti oko 3,5 tona po hektaru, ali je manji za oko tonu.

Jakšić je rekao da su i lokalni trgovci svesni da će rod biti manji i nude otkupnu akontnu cenu od 60 dinara, ali da su velike domaće kompanije koje se bave prometom te sirovine počele da nude konačnu otkupnu cenu od 53 dinara i tako vrše pritisak na manje trgovce da smanje cenu.

– Logično je da akontna cena iznosi 60 dinara, što je poskupljenje od blizu 100 odsto u odnosu na prošlogodišnju otkupnu cenu, ali i ulje je poskupelo sa 110 na 200 dinara, za takođe skoro sto odsto – rekao je Jakšić.

Prošle godine je otkupna cena suncokreta, kako je rekao, bila oko 36 dinara.

U Udruženju „Žita Srbije” ističu da se u svetu očekuje odličan rod suncokreta kod najvećih proizvođača – Rusije i Ukrajine. Predviđanja su da će EU imati rekordnu godinu, sa većom proizvodnjom  u Rumuniji (3,3 miliona tona)  i Bugarskoj (2,1 milion tona) što su ukupno 30 procenata veće količine na godišnjem nivou u ove dve države.

Dobar rod očekuje i Turska koja je relativno veliki proizvođač, a među najvećim je i kupcima te uljarice.

– Jedna opšta slika je odlična, a mi smo imali tu nesreću da je bila suša. Ipak, ona je najmanje ostavila posledice na suncokret. Žetva još nije gotova, a prinosi variraju – rekla je Sunčica Savović, direktorka tog udruženja za „Politiku”.

Ona dodaje da je po sadašnjim informacijama velika razlika u prinosima i da su se oni kretali od 1,8 do 3,6 tona po hektaru ali da je, kako ističe, mnogo manje poljoprivrednika koji su prijavili ove niže količine.

Prema njenim rečima, udruženje još nema konačan bilans suncokreta jer se čeka kraj žetve. Ipak, i dalje ostaju pri proceni da će prinosi biti u liniji sa prošlogodišnjim, što bi trebalo da znači rod od 650.000 tona. To je, kaže Savović, Srbiji dovoljno za  domaću potrošnju i ne dovodi se u pitanje, jer je za industrijsku preradu potrebno oko 550.000 tona.

– U tom smislu ne govorimo o nestašici već imamo višak suncokreta za izvoz – istakla je ona.

Ponovila je da su prognoze što se tiče proizvodnje suncokreta globalno dobre i da je trenutno jedina dilema da li će Rusija, pre snega, uspeti da skine sav suncokret na svoj teritoriji. Nagađanja oko cena suncokretovog ulja postoje jer je potrebno da se završe žetve i ulje rafiniše.

– Sve ukazuje na to da ne bi trebalo da bude rasta cena. Ukoliko se to desi biće isključivo zbog toga što proizvodnja, odnosno prerada ne može da isprati tražnju u ovom trenutku. Što će se izmeniti onda kada velike količine iz zemalja velikih proizvođača krenu da stižu na tržište – smatra Sunčica Savović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik