Obezbjeđeni uslovi za proizvodnju i otkup pšenice

Bez autora
Jul 06 2014

Vlada Republike Srpske donijela je mjere koje treba preduzeti za obezbjeđenje uslova za proizvodnju i otkup pšenice, kao i drugih žitarica, a koje će omogućiti domaćim proizvođačima da lakše prevaziđu posljedice elementarne nepogode i gubitke u proizvodnji. Ovim mjerama, koje su donesene na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, treba da se obezbijedi otkup svih ponuđenih količina domaće proizvodnje pšenice, te obrtna sredstava mlinsko-pekarskoj industriji za otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, saopšteno je iz resornog ministarstva. Osim toga, ovim mjerama treba da se obezbijedi premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu ovogodišnjeg roda u iznosu 0,05 KM po kilogramu, te podsticaj od 250 KM po hektaru sjetvene površine pšenice. Mjerema treba da se obezbijedi regres za dizel gorivo za radove u poljoprivredi no osnovu odluke Vlade Republike Srpske, čime su povećane kvote sa 100 na 150 litara za proizvođače u ratarstvu i povrtarstvu, te sa 80 na 120 litara za proizvođače u voćarstvu i vinogradarstvu.

Obezbjeđeni uslovi za proizvodnju i otkup pšeniceVlada Republike Srpske donijela je mjere koje treba preduzeti za obezbjeđenje uslova za proizvodnju i otkup pšenice, kao i drugih žitarica, a koje će omogućiti domaćim proizvođačima da lakše prevaziđu posljedice elementarne nepogode i gubitke u proizvodnji.

Ovim mjerama, koje su donesene na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, treba da se obezbijedi otkup svih ponuđenih količina domaće proizvodnje pšenice, te obrtna sredstava mlinsko-pekarskoj industriji za otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Osim toga, ovim mjerama treba da se obezbijedi premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu ovogodišnjeg roda u iznosu 0,05 KM po kilogramu, te podsticaj od 250 KM po hektaru sjetvene površine pšenice.

Mjerema treba da se obezbijedi regres za dizel gorivo za radove u poljoprivredi no osnovu odluke Vlade Republike Srpske, čime su povećane kvote sa 100 na 150 litara za proizvođače u ratarstvu i povrtarstvu, te sa 80 na 120 litara za proizvođače u voćarstvu i vinogradarstvu.

Prema ovim mjerama, Javno preduzeće "Robne rezerve Republike Srpske" treba da otpišu potraživanja od korisnika podsticajnih sredstava po osnovu preuzetog regresiranog mineralnog NPK đubriva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik