Objavljeni pozivi za zakup 1.280 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta

Bez autora
May 04 2014

Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je u ožujku i travnju 11 javnih poziva za zakup poljoprivrednog zemljište u vlasništvu države u ukupnoj površini nešto većoj od 1.280 hektara (ha), izvijestili su iz Agencije. Agencija u ovom trenutku ima 307 zaprimljenih zahtjeva za raspisivanje javnih poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, ukupne površine od 30.542 ha. Sve te zahtjeve za raspisivanje javnih poziva Agencija će realizirati do kraja lipnja ove godine, osim u slučajevima kada je raspolaganje katastarskim česticama ograničeno nekim drugim zakonom (npr. nalaze se u javnom vodnom dobru, u građevinskom području, u šumsko gospodarskoj osnovi ili su unutar zaštićenog područja).

Objavljeni pozivi za zakup 1.280 hektara državnog poljoprivrednog zemljištaAgencija za poljoprivredno zemljište raspisala je u ožujku i travnju 11 javnih poziva za zakup poljoprivrednog zemljište u vlasništvu države u ukupnoj površini nešto većoj od 1.280 hektara (ha), izvijestili su iz Agencije.

Agencija u ovom trenutku ima 307 zaprimljenih zahtjeva za raspisivanje javnih poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, ukupne površine od 30.542 ha.

Sve te zahtjeve za raspisivanje javnih poziva Agencija će realizirati do kraja lipnja ove godine, osim u slučajevima kada je raspolaganje katastarskim česticama ograničeno nekim drugim zakonom (npr. nalaze se u javnom vodnom dobru, u građevinskom području, u šumsko gospodarskoj osnovi ili su unutar zaštićenog područja).

Prema podacima Agencije, u ožujku su raspisani javni pozivi za davanje u zakup ukupno 322,9 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a u travnju za ukupno 957,6 hektara.

Kako su ranije objavili iz Agencije, zakup za poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu daje se za poljoprivrednu proizvodnju na 50 godina, a na javni se poziv može javiti fizička ili pravna osoba koja je do isteka roka za podnošenje ponuda platila sve dospjele obveze s osnove korištenja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu i protiv koje se ne vode postupci radi predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Sudionik javnog poziva ostvaruje pravo prvenstva za zakup za poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu temeljem najvišeg zbroja bodova od mogućih 100 bodova, i to do 60 bodova za gospodarski program, 20 bodova ako je dosadašnji posjednik u mirnom posjedu temeljem valjano provedenog natječaja te do 20 bodova za visinu ponuđene zakupnine, proporcionalno u rasponu od početne do dvostruke početne zakupnine.

Ako je više osoba izjednačeno po broju bodova i ponuđenoj zakupnini, najpovoljniji ponuditelj utvrdit će se javnim nadmetanjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik