Obuka pčelarki u sklopu razvoja ženskog preduzetništva: Dodatni izvor zarade za 40 žena

Bez autora
Apr 21 2014

Žene za žene International iz Sarajeva i USAID/Sida Farma projekat i ove godine nastavljaju s projektom podrške razvoju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima. Prošle godine aktivnost je bila usmjerena na projekte uzgoja ljekovitog bilja, u skladu s kojim su otvorene i dvije sušare za ovo bilje, ove godine, uz nastavak ovog, u toku je i provedba nešto drukčijeg projekta. Kako je kazala Dajra Čano, koordinatorica projekta uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja u organizaciji Žene za žene International BiH, od početka ove godine, za 40 žena koje već četiri godine učestvuju u projektu uzgoja ljekovitog bilja, osigurana je dodatna edukacija, osposobljavanje za pčelarke. Prvi put u Bosni i Hercegovini imat ćemo organizirane educirane pčelarke. U januaru smo krenuli sa predavanjima, odnosno teoretskim dijelom projekta, a do kraja aprila trebala bi im biti isporučena i oprema kako bi mogle da rade i na praktičnoj obuci, istakla je Čano.

Obuka pčelarki u sklopu razvoja ženskog preduzetništva: Dodatni izvor zarade za 40 ženaŽene za žene International iz Sarajeva i USAID/Sida Farma projekat i ove godine nastavljaju s projektom podrške razvoju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima.

Prošle godine aktivnost je bila usmjerena na projekte uzgoja ljekovitog bilja, u skladu s kojim su otvorene i dvije sušare za ovo bilje, ove godine, uz nastavak ovog, u toku je i provedba nešto drukčijeg projekta.

Obuka

Kako je za Oslobođenje kazala Dajra Čano, koordinatorica projekta uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja u organizaciji Žene za žene International BiH, od početka ove godine, za 40 žena koje već četiri godine učestvuju u projektu uzgoja ljekovitog bilja, osigurana je dodatna edukacija, osposobljavanje za pčelarke.

"Prvi put u Bosni i Hercegovini imat ćemo organizirane educirane pčelarke. U januaru smo krenuli sa predavanjima, odnosno teoretskim dijelom projekta, a do kraja aprila trebala bi im biti isporučena i oprema kako bi mogle da rade i na praktičnoj obuci", istakla je Čano.

Prema njenim riječima, cilj organiziranja ovog projekta bio je da se ovim ženama, koje se već godinama uspješno bave uzgojem ljekobilja, osigura dodatni izvor zarade.

"Namjera nam je da ovih 40 žena nakon što prođu stručnu edukaciju budu osposobljene da samostalno odgajaju pčele i proizvode pčelinje proizvode", istakla je Čano.

Projekt je finansiran putem USAID/Sida Farma projekta u saradnji sa Žene za žene International BiH, ali kako kaže Čano, i žene polaznice edukacije moraju osigurati određeno učešće.

Ulaganje

Naime, kako naglašava Čano, žene moraju uložiti sredstva u podizanje parcele i u nabavku pčelinjeg društva.

- Od nas će dobiti početna materijalna sredstava za započinjanje tog posla, odnosno po tri košnice. Također, žene će dobiti i svu potrebnu sitnu i krupnu opremu koja im je neophodna za bavljenje pčelarstvom, kazala je Čano izražavajući nadu da će žene uskoro biti osposobljene i uspješno nastaviti sa ovim biznisom.

Inače, Žene za žene International u saradnji sa partnerima i ove godine nastavljaju projekt škole ljekovitog bilja u koji je uključeno novih 100 žena iz cijele BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik