Od 1. jula dozvoljeni aflatoksin u mleku na evropskom nivou

Bez autora
Mar 31 2014

Pravilnik o vraćanju dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po litru potpisan je jutros. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić rekao je za RTS da bi primena pravilnika trebalo da počne 1. jula. Ministar poljoprivrede je pozvao sve proizvođače mleka da preduzmu sve mere kako nivo aflatoksina ne bi prelazio propisanih 0,05 mikrograma po litru. Kontrole su potvrdile da je kukuruz iz 2013. godine zdrav i da nema razloga za strah da će se aflatoksin naći u stočnoj hrani, a samim tim ni u mleku. Ministar Glamočić je pozvao proizvođače stočne hrane i mleka, kao i prerađivače mleka da se pripreme i na vreme preduzmu neophodne mere, da se ne bi dogodilo da nivo aflatoksina pređe propisanu granicu.On je naglasio da ubuduće mora više da se povede računa o skladištenju kukuruza, o rukovanju mlekom, kao i o ishrani krava, kako se problemi sa povišenim nivoom aflatoksina ne bi ponovili.

Od 1. jula dozvoljeni aflatoksin u mleku na evropskom nivouPravilnik o vraćanju dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po litru potpisan je jutros. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić rekao je za RTS da bi primena pravilnika trebalo da počne 1. jula.
 
Ministar poljoprivrede je pozvao sve proizvođače mleka da preduzmu sve mere kako nivo aflatoksina ne bi prelazio propisanih 0,05 mikrograma po litru. Kontrole su potvrdile da je kukuruz iz 2013. godine zdrav i da nema razloga za strah da će se aflatoksin naći u stočnoj hrani, a samim tim ni u mleku.
 
Ministar Glamočić je pozvao proizvođače stočne hrane i mleka, kao i prerađivače mleka da se pripreme i na vreme preduzmu neophodne mere, da se ne bi dogodilo da nivo aflatoksina pređe propisanu granicu.On je naglasio da ubuduće mora više da se povede računa o skladištenju kukuruza, o rukovanju mlekom, kao i o ishrani krava, kako se problemi sa povišenim nivoom aflatoksina ne bi ponovili.
 
Pravilnikom koji stupa na snagu 1. jula, granica za aflatoksin vraća se na evropski novo.
 
"Regulativa EU je u ovom domenu najstroža na svetu, ali naš je cilj da idemo ka Evropskoj uniji i treba da pokušamo da ispoštujemo njihove standarde", istakao je ministar Glamočić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik