Od septembra kukuruz na proveri zbog aflatoksina

Bez autora
Aug 16 2014

Provera prisustva aflatoksina u ovogodišnjem kukuruzu počeće u septembru, najavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije. Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu, iako letos nije bilo velike vrućine i suše, još nije moguće utvrditi da li će u kukuruzu biti aflatoksina - otrova koji potiče od plesni. Tom proverom trebalo bi da se isključi mogućnost da kukuruz zaražen aflatoksinom dospe u stočnu hranu, a zatim i u mleko. Ako se u laboratorijskim analizama pokaže da je u kukuruzu povećan sadržaj aflatoksina, inspekcija će zabraniti promet i korišćenje kukuruza i preduzeti druge mere. Fitosanitarna inspekcija je ove godine proveravala prisustvo aflatoksina u kukuruzu iz 2013. u skladištima gde takođe može doći do zagađenja aflatoksinom. Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da ga je zbog suše bilo više u kukuruzu kojim se hrane i krave...

Provera prisustva aflatoksina u ovogodišnjem kukuruzu počeće u septembru, najavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu, iako letos nije bilo velike vrućine i suše, još nije moguće utvrditi da li će u kukuruzu biti aflatoksina - otrova koji potiče od plesni.

Tom proverom trebalo bi da se isključi mogućnost da kukuruz zaražen aflatoksinom dospe u stočnu hranu, a zatim i u mleko.

Ako se u laboratorijskim analizama pokaže da je u kukuruzu povećan sadržaj aflatoksina, inspekcija će zabraniti promet i korišćenje kukuruza i preduzeti druge mere.

Fitosanitarna inspekcija je ove godine proveravala prisustvo aflatoksina u kukuruzu iz 2013. u skladištima gde takođe može doći do zagađenja aflatoksinom.

Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da ga je zbog suše bilo više u kukuruzu kojim se hrane i krave.

Povećan nivo aflatoksina je kasnije nađen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

Pošto se stanje popravilo, država je ove godine izmenila pravilnike o aflatoksinu u stočnoj hrani, i u mleku, te je dopušteni procenat aflatoksina u mleku vraćen na nivo dozvoljen u EU od 0,05 mikrograma po kilogramu, što je u Srbiji važilo od 1. jula.

Ali, posle svega dve nedelje, 15. jula, Ministarsvo poljoprivrede je ponovo, ali samo do 31. decembra, povećalo dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu, da bi se, kako je navedeno, proizvođači mleka prilagodili promeni standarda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik