Održiva poljoprivreda faktor razvoja periurbanih područja Srbije

Bez autora
May 26 2013

U okviru održavanja 80. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Kongresnom centru Novosadskog sajma u organizaciji Privredne komore Beograda i Instituta za ekonomiku poljoprivrede, održan je okrugli sto na temu: “Održiva poljoprivreda kao faktor razvoja periurbanih područja Republike Srbije”. Ova tema ima izuzetan značaj zbog bržeg integrisanog razvoja periurbanih područja, a to su ona područja koja se nalaze u određenoj vrsti tranzicije sa urbanog na ruralno i predstavljaju strateško opredeljenje srpske poljoprivrede. Potencijali ruralnih i periurbanih područja u Srbiji su veliki, ali nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni. Zato bi, u tom pravcu, trebalo postići što veći stepen sinergije i objedinjavanja svih potencijala. Veoma je važno i strateško planiranje njihovog socio-ekonomskog razvoja, prostorno planiranje, kao i implementacija usvojenih strategija i akcionih planova.

Održiva poljoprivreda faktor razvoja periurbanih područja SrbijeU okviru održavanja 80. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Kongresnom centru Novosadskog sajma u organizaciji Privredne komore Beograda i Instituta za ekonomiku poljoprivrede, održan je okrugli sto na temu: “Održiva poljoprivreda kao faktor razvoja periurbanih područja Republike Srbije”.

Moderator skupa Mr Velimir Radojević, predsednik Zadružnog saveza Beograda je istakao da ova tema ima izuzetan značaj zbog bržeg integrisanog razvoja periurbanih područja, a to su ona područja koja se nalaze u određenoj vrsti tranzicije sa urbanog na ruralno i predstavljaju strateško opredeljenje srpske poljoprivrede.

Potencijali ruralnih i periurbanih područja u Srbiji su veliki, ali nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni. Zato bi, u tom pravcu, trebalo postići što veći stepen sinergije i objedinjavanja svih potencijala.

Prema rečima dr Draga Cvijanovića, direktora Instituta za ekonomiku poljoprivrede za razvoj periurbanih i ruralnih područja veoma je važno strateško planiranje njihovog socio-ekonomskog razvoja, prostorno planiranje, kao i implementacija usvojenih strategija i akcionih planova.

Jedan od značajnijih pravaca razvoja periurbanih područja je i poljoprivreda, koja bi trebalo da bude konkurentna, specijalizovana, rentabilna, ekonomična i efikasno organizovana, a to je moguće postići ako su svi učesnici u ovom procesu interesno povezani. Vrlo bitne prednosti periurbanih područja su i blizina velikog tržišta, viša kupovna moć stanovništva, razvijena infrastruktura, brz i olakšan transport, kao i mogućnosti bržeg transfera znanja i inovacija.
Pozitivan efekat za razvoj periurbanih područja omogućio bi se, afirmacijom koncepta multifunkcionalne poljoprivrede (turizam, ugostiteljstvo, prerada poljoprivrednih proizvoda u malim pogonima, zanatstvo, prozvodnja cveća i začinskog bilja), zapošljavanjem stanovništva i očuvanjem životne sredine.

Pretpostavku razvoja periurbanih područja predstavlja razvoj zadrugarstva i drugih oblika interesnog povezivanja, što podrazumeva jasnu, transparentnu i stratešku odluku na najvišem nivou. Kada je poljoprivreda u pitanju, tržištu bi trebalo ponuditi tzv. princip 5k - kvalitet, kvantitet, kontinuitet, kontrola i konkurentnost.

Na skupu je ukazano da je organska proizvodnja velika šansa za Srbiju, naročito ako se zna da mogućnosti i potencijali u ovoj grani poljoprivrede nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni. To je, pre svega, šansa za periurbana područja i mala gazdinstva, jer je poznato da je organska proizvodnja najpogodnija za male posede. U tom smislu mali posed ima budućnost, jer između ostalog, upošljava za 30 posto više ljudske radne snage. Organska proizvodnja je značajna i sa aspekta ekologije i zaštite prirode, posebno kroz održavanje, očuvanje i obnavljanje biodiverziteta, jer je od ukupnog broja na teritoriji Srbije, zastupljeno 18 posto biljnih i životinjskih vrsta.

Dr Radmilo Pešić je na osnovu ekonomskih pokazatelja ukazao na značaj resursa i stanja životne sredine na principima održivog razvoja. U upravljanju sistemom zaštite životne sredine, veoma je bitno sagledavanje svih aspekata potrošnje prirodnih resursa i zaštite životne sredine. U tom smislu trebalo bi afirmisati mogućnosti organske poljoprivredne proizvodnje, tamo gde za to postoje uslovi, jer organska proizvodnja nije moguća tamo gde je zemljište devastirano.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik