Organska proizvodnja u Srbiji sve atraktivnija

Bez autora
May 18 2014

Organska proizvodnja u Srbiji sve je popularnija i ekonomski značajnija. Zahvaljujući potencijalu koji se ogleda u usitnjenom posedu i čistom zemljištu, taj vid proizvodnje može značajno doprineti razvoju ruralnih područja i poljoprivrede u celini. Preliminarni podaci Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pokazuju da su ukupne površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji 2013. godini iznosile preko 7.200 hektara, što je za 15 procenata više nego godinu dana ranije. Ratarska proizvodnja je najzastupljenija sa 72 odsto, uključujući livade i pašnjake, zatim voćarstvo koje zauzima 25 odsto, dok se povrće proizvodi svega na tri odsto površina, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS), na zajedničkoj sednici Grupacije za organsku proizvodnju i nacionalne asocijacije Serbia Organika. Prisutni su se složili da razmena informacija u prethodnom periodu nije bila na zadovoljavajućem nivou i da je PKS, u ovom smislu, kao podrška privredi u poslovnom organizovanju i informisanju, prava adresa preko koje se aktivnosti komunikacije mogu odvijati na najboljem mogućem nivou.

Organska proizvodnja u Srbiji sve atraktivnijaOrganska proizvodnja u Srbiji sve je popularnija i ekonomski značajnija. Zahvaljujući potencijalu koji se ogleda u usitnjenom posedu i čistom zemljištu, taj vid proizvodnje može značajno doprineti razvoju ruralnih područja i poljoprivrede u celini.

Preliminarni podaci Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pokazuju da su ukupne površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji 2013. godini iznosile preko 7.200 hektara, što je za 15 procenata više nego godinu dana ranije. Ratarska proizvodnja je najzastupljenija sa 72 odsto, uključujući livade i pašnjake, zatim voćarstvo koje zauzima 25 odsto, dok se povrće proizvodi svega na tri odsto površina, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS), na zajedničkoj sednici Grupacije za organsku proizvodnju i nacionalne asocijacije Serbia Organika.

Predstavnici Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine predočili su proizvođačima organskih proizvoda da su problemi nedostatka sredstava za zaštitu bilja i sredstava za ishranu bilja za primenu u organskoj proizvodnji na tržištu Srbije, pre svega, rezultat nedovoljnog poznavanja procedura za njihovo stavljanje u promet i primenu, i to kako nacionalnih tako i evropskih, a ne neažurnosti organa nadležnog za njihovu registraciju.

Predstavnici te uprave detaljno su objasnili procedure za registraciju i stavljanje u promet sredstava za zaštitu bilja i sredstava za ishranu bilja, kao i oplemenjivača zemljišta u Srbiji. Kako je istaknuto, procedura registracije u Srbiji identična je sa procedurom u zemljama EU, uključujući i liste odobrenih aktivnih supstanci od kojih se mogu proizvoditi sredstva za zaštitu bilja, kao i lista tipova i vrsta sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta dozvoljenih za primenu u organskoj proizvodnji.

Sastanku u PKS pored predstavnika Uprave za zaštitu bilja, Odseka za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, PKS i Serbia organica, prisustvovali su i članovi Stručnog saveta za organsku proizvodnju, Regionalnih centara za organsku proizvodnju, Poljoprivrednog fakulteta  iz Zemuna, proivođači organskih proizvoda.

Prisutni su se složili da razmena informacija u prethodnom periodu nije bila na zadovoljavajućem nivou i da je PKS, u ovom smislu, kao  podrška privredi u poslovnom organizovanju i informisanju, prava adresa preko koje se aktivnosti komunikacije mogu odvijati na najboljem mogućem nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik