Otvara se koordinacioni centar za pomoć izvoznicima u Rusiju

Bez autora
Aug 11 2014

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić sastali su se danas sa predstavnicima udruženja „Plodovi Srbije“, sa kojima su razgovarali o mogućnostima za povećanje izvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište, nakon što je Vlada Ruske Federacije uvela jednogodišnju zabranu uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU. Predstavnici udruženja „Plodovi Srbije“ su tom priliko obavešteni da će biti formiran koordinacioni centar za pružanje pomoći srpskim preduzećima prilikom izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, koji će funkcionisati pri Privrednoj komori Srbije, a u čiji sastav će ući predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprave carina.

Otvara se koordinacioni centar za pomoć izvoznicima u RusijuPotpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić sastali su se danas sa predstavnicima udruženja „Plodovi Srbije“, sa kojima su razgovarali o mogućnostima za povećanje izvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište, nakon što je Vlada Ruske Federacije uvela jednogodišnju zabranu uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU.

Predstavnici udruženja „Plodovi Srbije“  su tom priliko obavešteni da će biti formiran koordinacioni centar za pružanje pomoći srpskim preduzećima prilikom izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, koji će funkcionisati pri Privrednoj komori Srbije, a u čiji sastav će ući predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprave carina.

Pomenuti koordinacioni centar biće dostupan izvoznicima 24 sata dnevno i u stalnom kontaktu sa Trgovinskim predstavništvom Ruske Federacije u Srbiji, kako bi odmah bile rešene sve eventualne nesuglasice i problemi oko izvoza na rusko tržište.

Predstavnici Uprave carina i Uprave za zaštitu bilja, koji su prisustvovali sastanku, istakli su da će  u narednom periodu raditi pojačane kontrole srpskog voća i povrća koje odlazi na tržište Rusije, ali i uvoza na naše tržište iz EU i drugih zemalja, u cilju sprečavanja mogućih zloupotreba, a posebno reeksporta.

Predstavnici Ambasade Ruske Federacije koji su takođe bili prisutni, naglasili su da je kvalitet voća i povrća iz Srbije na ruskom tržištu dobar i izrazili očekivanje da će i ubuduće biti ispunjeni svi standardi koje propisuju, kako bi se uvoz pomenutih proizvoda iz Srbije nesmetano odvijao i povećao.

Dogovoreno je i da na mesečnom nivou bude javno isticana lista svih privrednih subjekata koji su otkriveni u pokušajima nedozvoljenog izvoza u Rusiju. Ljajić i Sertić će nastaviti razgovore sa domaćim izvoznicima, a izrazili su i spremnost države da dodatno podstakne njihovo učešće na predstojećim jesenjim sajmovima u Moskvi – „World food“ i „Zlatna  jesen“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik