Otvoren konkurs za kredite namenjene izgradnji silosa

Bez autora
Feb 06 2014

U Vladi Vojvodine je danas potpisan sporazum o početku realizacije konkursa za izdavanje garancija za obezbeđenje dugoročnih kredita za montažne silose. U prisustvu predsednika Vlade Vojvodine dr Bojana Pajtića, sporazum su potpisali direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine Goran Vasić i predstavnici Komercijalne banke, Banke Inteza, Kredi Agrikol banke i AIK banke a.d. Niš. Garancijski fond je za novu kreditnu liniju obezbedio 200 miliona dinara. Cilj ovog konkursa je stvaranje uslova da naši poljoprivredni proizvođači dobiju kredite sa najpovoljnijim kamatama u cilju rešavanja problema skladištenja žitarica.

Odobrene garancije za kredite namenjene izgradnji silosaU Vladi Vojvodine je danas potpisan sporazum o početku realizacije konkursa za izdavanje garancija za obezbeđenje dugoročnih kredita za montažne silose. U prisustvu predsednika Vlade Vojvodine dr Bojana Pajtića, sporazum su potpisali direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine Goran Vasić i predstavnici Komercijalne banke, Banke Inteza, Kredi Agrikol banke i AIK banke a.d. Niš.

Garancijski fond je za novu kreditnu liniju obezbedio 200 miliona dinara. Cilj ovog konkursa je stvaranje uslova da naši poljoprivredni proizvođači dobiju kredite sa najpovoljnijim kamatama u cilju rešavanja problema skladištenja žitarica.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić istakao je da je reč o značajnom poduhvatu, koji donosi višestruki benefit proizvođačima.

Program omogućava da naši mali i srednji proizvođači ne budu u raljama nakupaca, nego da budu u prilici da kroz izgradnju silosa, zahvaljujući ovom programu i udružujući se sa svojim prijateljima i komšijama, budu uspešniji, proizvedu više i zarade više, te plasiraju svoje proizvode u odgovarajućem momentu a ne kada su cene niske, istakao je predsednik Pajtić.

Ovo je sigurno jedan povoljan program, jer smo sa njim zatvorili krug kako kroz obezbeđenje kreditnih sredstava, tako i kroz garancije koje daje Garancijski fond u iznosu od 200 miliona dinar, kazao je dr Bojan Pajtić i naveo da raspon za konkurisanje, koji ovaj program obezbeđuje, iznosi od 5.000 do 150.000 evra.

Mi smo što kroz programe Razvojnog fonda, što kroz programe novih tehnologija, izgradili preko stotinu ovakvih silosa i drugih sličnih potencijala širom Vojvodine. Nastavljamo sa ovakvom praksom i kroz program Garancijskog fonda, i on će sigurno obezbediti da poljoprivrednici zarade više, budu produktivniji i da više zaista ne zavise od drugih, naglasio je predsednik Vlade Vojvodine.

Direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine Goran Vasić istakao je da će konkurs biti na raspolaganju našim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju registrovana gazdinstva, već od ovog vikenda, kada će se naći u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Fonda. Podsetio je da u ovom projektu učestvuju četiri banke - Komercijalna banka, Banka Inteza, Kredi Agrikol banka i AIK banka a.d. Niš, tako da se dodatne informacije mogu u svako doba dobiti i na njihovim šalterima. On je naveo da to olakšava našim poljoprivrednicima put do informacije, jer će ih moći dobiti u svojim ili drugim najbližim mestima gde ove banke imaju svoje ekspoziture.

Kreditne linije su do sedam godina i to je velika prednost. Korisnici mogu da biraju da li će anuitetni planovi biti sa varijabilnom kamatnom stopom, gde je maksimalna varijabilna stopa 6,75 posto, a fiksna 7,5 posto. Na ovaj način smo otvorili i određenu konkurencijsku trku između banaka, koje će se boriti za svoje klijente i nadam se da će nuditi povoljnije uslove od ovih. Grejs period je moguć do dve godine, i to su trenutno najpovoljniji uslovi koji su za ove namene na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, izjavio je direktor Vasić.

Konkursom će biti omogućeno finansiranje izradnje, rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije silosa i nabavka prateće opreme za silose.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik