Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Bez autora
May 20 2014

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić na otvaranju 81. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, istakao je da je poljoprivreda razvojna šansa Srbije i da u narednom periodu mora da bude iskorišćena za podsticaj razvoja privrede u celini.Stabilnost u poljoprivrednoj proizvodnji potrebna je da bi se prevazišla kriza i štete koje je prouzrokovala poplava. Zbog štete koju su poljoprivredi nanele katastrofalne poplave na gotovo polovini teritorije zemlje, toj delatnosti treba pristupiti planski, sistemski i sa dugoročnom strategijom.

Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom SaduPotpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić na otvaranju 81. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, istakao je da je poljoprivreda razvojna šansa Srbije i da u narednom periodu mora da bude iskorišćena za podsticaj razvoja privrede u celini. Stabilnost u poljoprivrednoj proizvodnji potrebna je da bi se prevazišla kriza i štete koje je prouzrokovala poplava.

Zbog štete koju su poljoprivredi nanele katastrofalne poplave na gotovo polovini teritorije zemlje, toj delatnosti treba pristupiti planski, sistemski i sa dugoročnom strategijom. Poljoprivreda u Srbiji, kako je kazao, trenutno učestvuje 10 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije, 20 odsto u izvozu, zapošljava 21 odsto stanovništva, a te pokazatelje potrebno je što pre još povećati, naglasio je Dačić.

Strah od liberalizacije tržišta u ovoj oblasti je neopravdan. Treba učiniti sve da se podigne učešće poljoprivrede u BDP putem agrotehničkih mera i finansijskih garancija, kako bismo obezbedili jasnu i izvesnu budućnost poljoprivrednom sektoru, rekao je Dačić. Istakao je da je veoma važno to što je Holandija partner ovogodišnjeg sajma poljoprivrede, jer se njeni rezultati u toj oblasti svrstavaju u sam svetski vrh, te Srbija može i da izgradi dobre partnerske odnose i preuzme iskustva.

Dačić je napomenuo da je zajednički stav, istaknut u razgovoru sa predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, bio da ovu sajamsku manifestaciju, uprkos izuzetno teškoj situaciji u zemlji, izazvanoj poplavama, ne treba odlagati već "treba raditi".

Kako se navodi u saopštenju Privvredne komore Srbije (PKS), ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Frans Timermans rekao je da je holandska vlada odlučila da Srbiji donira 500.000 evra bespovratne pomoći za saniranje posledica poplava.

Srbija može da računa na solidarnost Holandije u ovim teškim vremenima. Takođe, naš smrtni neprijatelj je voda, a mi smo uspeli da je pretvorimo u saveznika. To iskustvo želimo da podelimo sa Srbijom, kako biste naučili kako da se borite sa njom, kazao je Timermans. Holandija kao poljoprivredna supersila, traži partnera u toj oblasti u ovom delu Evrope, rekao je holandski ministar, dodajući da smatra da kompanije iz Srbije mogu postati partneri, posebno kroz kontakte koji će biti ostvareni na Sajmu poljoprivrede.

Mnogobrojne goste, pozdravio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ističući veliko zadovoljstvo time što će Novi Sad ugostiti ljude iz celog sveta, ali je dodao da mu je istovremeno veoma teško što se naša zemlja ovih dana suočava sa jednom od najvećih katastrofa u istoriji Srbije. "Neka ovaj poljoprivredni sajam ne bude samo prilika za kontakte sa poslovnim partnerima, već da sa ovog mesta pošaljemo jedinstvenu poruku u vidu podrške i pomoći ugroženom stanovništvu", rekao je Vučević pozivajući kompanije koje izlažu na sajmu da koliko god mogu pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

Generalni direktor Novosadskog sajma Dragan Lukač zamolio je izlagače da pomognu i da pomoć za nastradale u poplavama u robi ostave u za to predviđenoj sajamskoj hali. On je rekao i da će deo prihoda od ulaznica biti uplaćen za nastradale u poplavama.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, nakon otvaranja sajma, prilikom obilaska izlagača,posetio je štand Privredne komore Srbije. Predstavnici PKS upoznali su prvog potpredsednika sa aktivnostima i ulogom nacionalne asocijacije srpske privrede, a predstavili su i firme i proizvode na štandu Komore.

Posebno mesto na sajmu pripalo je državno – privrednoj delegaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se nalazi u poseti Srbiji, od 19. do 22. maja 2014. godine. Posetu Srbiji organizovale su PKS i Federacija trgovinskih i industrijskih komora UAE, sa ciljem da se poslovna zajednica Emirata upozna sa privrednim i investicionim potencijom Srbije. Posle otvaranja sajma, gosti iz UAE, bili su gosti Privredne komore Srbije. Na štandu PKS njihov domaćin je bio potpredsednik PKS Mihailo Vesović. Oni su se posebno interesovali za proizvodnju srpskog agrara kao i za projekte koji bi mogli da se primene u njihovoj zemlji. Pored toga oni su se interesovali i za ulaganje u Srbiji, kao i za mogućnosti za zajednički nastup kompanija na trećim tržišima.
 
U razgovoru sa Danicom Mićanović, sekretarom Odbora za tehnološke inovacije PKS, ambasador UAE u Srbiji Juma Rashed Al Daheri, posebno se interesovao za rad na projektu "NO-BLE ideas". U okviru projekta, kroz festivale inovacija u sedam partnerskih zemalja JIE predstavljaju se inovacioni potencijali iz oblasti poljoprivrede, naglasila je Danica Mićanović. Ona je istakla da je projekat "NO-BLE ideas" usmeren na stvaranje mreže mladih inovatora za održive ideje u agro-prehrambenom sektoru. Projekat se realizuje u saradnji sa 13 partnera iz regiona, a od toga je 11 partnera članica EU i dva IPA partnera – Srbijom i Albanijom. Projekat je počeo 1. oktobra 2012. godine, a traje dve godine.

Ambasador UAE je posebno pohvalio dobro osmišljen štand PKS na kome se odmah primeti kakva bogatstva ima privreda Srbije. Kada je čuo šta je sve do sada postignuto sa projektom "NO-BLE ideas" on je pružio punu podršku mladim inovatorima.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, trajaće do 26. maja, okupio je više od 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja, a organizatori očekuju više desetina hiljada posetilaca. Istaknuto je učešće velikih privrednih delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Rusije, Moldavije, Rumunije i drugih država, stoji u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik