Ovčarstvo cveta u Vojvodini

Bez autora
Jun 27 2013

Poslednjih deset godina broj ovaca i koza na našim farmama je udvostručen. Uz to, proizvođači nemaju problema sa prodajom proizvoda i najavljuju uvećanje stada. Međutim, izostaje veća podrška države. Kod nas se poslednjih godina, na žalost, malo grana poljoprivrede može podičiti ekspanzijom. Na sreću, ima i toga. Broj ovaca i koza je, u proteklih 10 godina udvostručen. Ako se uzme u obzir i period od 2002. kada je bio zabeležen najmanji broj ovaca u Vojvodini, oko 140 hiljada, i ako se uporedi sadašnje stanje kada je to oko 280 hiljada po najnovijem popisu, onda se može videti da je broj ovaca u Vojvodini za 10 godina povećan 100 odsto. To je izuzetno dobro. Uz povećanje broja ovaca, sve više se intenzivira i proizvodnja.

Ovčarstvo cveta u VojvodiniPoslednjih deset godina broj ovaca i koza na našim farmama je udvostručen. Uz to, proizvođači nemaju problema sa prodajom proizvoda i najavljuju uvećanje stada. Međutim, izostaje veća podrška države.

Kod nas se poslednjih godina, na žalost, malo grana poljoprivrede može podičiti ekspanzijom. Na sreću, ima i toga. Broj ovaca i koza je, u proteklih 10 godina udvostručen, tvrdi stručnjak u novosadskoj Poljoprivrednoj stanici Zoran Novaković.

"Ako uzmemo u obzir i period od 2002. kada je bio zabeležen najmanji broj ovaca u Vojvodini, oko 140 hiljada, i ako uporedimo sadašnje stanje kada je to oko 280 hiljada po najnovijem popisu, onda se može videti da je broj ovaca u Vojvodini za 10 godina povećan 100 odsto. To je izuzetno dobro", rekao je Novaković.

Uz povećanje broja ovaca, sve više se intenzivira i proizvodnja, objašnjava Novaković.

"Povećava se interesovanje mlađih ljudi za gajenje, naročito rasa tovnog tipa. Ako uzmemo rase Il d frans i Virtemberg, koje su se odomaćile, one su najbrojnije u kontrolisanoj populaciji. Samim tim moglo se videti i na poljoprivrednom sajmu da je povećano interesovanje za Il d fransom, jer se desilo nešto što ranije nije bilo da je broj izloženih Il d frans grla bio jednak broju Virtemberg grla", naglasio je Novaković.

Da se ovčarstvo isplati, ali i to da tržište traži te proizvode dokazuje i primer farmera u Suseku Jovice Mihajlovića. On je napustio govedarstvo jer je ovčarstvo isplativije.

"Poslednjih godina se u našem okrugu udvostručio broj odgajivača ovaca i povećao broj samih jedinki. Razlog je taj što imamo pašnjake. Drugi razlog je to što smo prešli s gajenja junadi na ovačrstvo jer je veća dobit od gajenja ovaca. Kada je reč o tržištu, sav plasman postižemo u trenutku kada rešimo da prodamo jagnjad. To rešavamo tako što imamo mnoge pečenjare koje uzimaju od nas. Ono što nam ostane nosimo industrijama mesa", kaže Mihajlović.

Iako imaju tržište i dobre prirodne uslove, ovčarima i kozarima i te kako fali podrška države, kaže Mihajlović.

"Definitivno vidimo Vojvodinu u ovčarstvu i kozarstvu i planovi su da proširimo na nekih 300 ovaca koje će biti na jagnjenju. Definitivno nam treba podrška države pri uvozu ovnova jer nam trenutno nedostaje čista rasa Virtemberg. Malo je odgajivača koji imaju čistu rasu. Već nam je krv dosta izmešana", apeluje Mihajlović.

Za veći uspeh i napredak ovčarstva i kozarstva u našoj zemlji neophodno je da se farmeri više udružuju. Formiranje klastera, zadruga i udruženja je rešenje koje zasigurno omogućuje bolji nastup na tržištu - koje je očigledno dovoljno veliko za sadašnje ali i za nove farmere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik