Plantaže čekaju novog gazdu

Bez autora
Feb 05 2014

Posle dva pokušaja privatizacije „Vršačkih vinograda“, sindikat „Nezavisnost“ i Udruženje akcionara u ovom akcionarskom društvu u restrukturiranju – otvorenim pismom Vladi Republike Srbije i Vladi AP Vojvodine predlažu da država zadrži ovu kompaniju u svom većinskom vlasništvu (trenutno je 78 odsto u državnom, a 22 odsto u svojini malih akcionara). Jedino se na taj način mogu zaštititi interesi akcionarskog društva, zaposlenih u njemu, malih akcionara i države. Takođe, smatramo neophodnim uključivanje zaposlenih i malih akcionara u upravljanje "Vršačkim vinogradima". Do momenta privatizacije, kao društveno preduzeće, ova kompanija nije imala problema u poslovanju, zapošljavala je više od 500 radnika (sada oko 250), a uz sve "Vršački vinogradi" su ulagali u nove zasade i podrumske kapacitete, navedeno je u pismu koje su potpisali Jon Popov, u ime „Nezavisnosti“, i Dorel Mohora, predsednik Udruženja akcionara.

Plantaže čekaju novog gazduPosle dva pokušaja privatizacije „Vršačkih vinograda“, sindikat „Nezavisnost“ i Udruženje akcionara u ovom akcionarskom društvu u restrukturiranju – otvorenim pismom Vladi Republike Srbije i Vladi AP Vojvodine predlažu da država zadrži ovu kompaniju u svom većinskom vlasništvu (trenutno je 78 odsto u državnom, a 22 odsto u svojini malih akcionara).

„Jedino se na taj način mogu zaštititi interesi akcionarskog društva, zaposlenih u njemu, malih akcionara i države. Takođe, smatramo neophodnim uključivanje zaposlenih i malih akcionara u upravljanje ’Vršačkim vinogradima’. Do momenta privatizacije, kao društveno preduzeće, ova kompanija nije imala problema u poslovanju, zapošljavala je više od 500 radnika (sada oko 250), a uz sve ’Vršački vinogradi’ su ulagali u nove zasade i podrumske kapacitete”, navedeno je u pismu koje su potpisali Jon Popov, u ime „Nezavisnosti“, i Dorel Mohora, predsednik Udruženja akcionara.

Da podsetimo, prva privatizacija, iz 2006. godine, kada je 70 odsto državnog kapitala „Vršačkih vinograda“ kupio konzorcijum većinskih vlasnika („Vinoprodukt Čoka“ d. o. o. Subotica, TUP „Rodić MB KO“ d. o. o. Kula i „Šećer Šafer” d. o. o. Beograd), dve i po godine kasnije je poništena, uz objašnjenje da „kupac nije ispoštovao preuzete obaveze”.

I prošlogodišnja prodaja „Vršačkih vinograda“ (26. jula) kineskoj kompaniji „Guan Nan“, kao jedinom ponuđaču, po ceni od 5,3 miliona evra, postignutoj u trećem javnom nadmetanju istog dana je poništena. Početna cena je bila 17,6 miliona evra. Zbog načina prodaje i cene, uznemirena je javnost, „Nezavisnost“ i Udruženje akcionara, ali se i podigla prašina i podstaknute sumnje u državne organe i pojedince.

Po ponovnoj proceni, bruto iznos kapitala „Vršačkih vinograda“ iznosi 29,5 miliona evra. To je uslov za novi pokušaj prodaje kompanije, nakon isteka perioda za restrukturiranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik