Plantaže: Profit veći 23%

Bez autora
Dec 29 2011

Plantaže su u ovoj godini ostvarile bruto profit od preko 3,5 miliona EUR, što je u odnosu na prošlu rast od 23 odsto. U ovoj godini ostvaren je prihod od 35,5 miliona Evra. Na domaćem i tržištima 25 zemalja širom svijeta prodato je skoro 16 miliona flaširanih proizvoda vina i rakija, 2,1 milion kilograma stonog grožđa, 1,5 miliona kilograma breskve, 90 tona ribe i riblje mlađi. Ova godina je bila godina krize, posebno na svjetskom i regionalnom tržištu vina, koje je redukovano oko 20 odsto na globalnom nivou i između 15 i 20 odsto na regionalnom. Troškove poslovanja su se smanjili oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu. Plantaže su u ovoj godini imale zlatnu berbu vinskog grožđa, sa prosječnim procentom šećera između 23 i 24 odsto, što je apsolutni rekord kvaliteta grožđa u istoriji te kompanije. Od preko 14 miliona kilograma grožđa, dobili su deset miliona litara vina, izuzetnog kvaliteta.

Plantaže: Profit veći 23%Plantaže su u ovoj godini ostvarile bruto profit od preko 3,5 miliona EUR, što je u odnosu na prošlu rast od 23 odsto, saopštila je izvršna direktorica te kompanije, Verica Maraš.

Ona je, na završnoj godišnjoj konferenciji Plantaža, kazala da je u ovoj godini ostvaren prihod od 35,5 miliona evra. Kako je dodala, na domaćem i tržištima 25 zemalja širom svijeta prodato je skoro 16 miliona flaširanih proizvoda vina i rakija, 2,1 milion kilograma stonog grožđa, 1,5 miliona kilograma breskve, 90 tona ribe i riblje mlađi.

»Ova godina je bila godina krize, posebno na svjetskom i regionalnom tržištu vina, koje je redukovano oko 20 odsto na globalnom nivou i između 15 i 20 odsto na regionalnom«, objasnila je Maraš.

Ona je dodala da su troškove poslovanja smanjili oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Plantaže su, kako je saopštila, u ovoj godini imale zlatnu berbu vinskog grožđa, sa prosječnim procentom šećera između 23 i 24 odsto, što je apsolutni rekord kvaliteta grožđa u istoriji te kompanije.

»Od preko 14 miliona kilograma grožđa, dobili smo deset miliona litara vina, izuzetnog kvaliteta«, rekla je Maraš.

U cilju unaprjeđenja crnogorskog vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini, prema njenim riječima, Plantaže su prvi put od 80 proizvođača otkupili 500 hiljada kilograma vinskog grožđa, po prosječnoj cijeni od 1,28 evra, a u ukupnom iznosu od 584 hiljade evra.

Prema njenim riječima, investiciona ulaganja Plantaža u ovoj godini iznosila su 5,5 miliona EUR, a najviše je potrošeno na novu, savremeniju opremu, 2,1 milion evra.

»Na površini od 65,6 hektara podigli smo novi zasad vinove loze u vrijednosti od 1,2 miliona EUR, dok je za građevinske objekte utošeno 1,1 milion«, precizirala je Maraš.

U fabriku za proizvodnju briketa, prema njenim riječima, uložen je 1,1 milion evra i time se na kvalitetan način rješava problem čvrtog otpada, lozovine. Ona je dodala da su ove godine zaposlili 16, a u posljednje tri preko 70 visoko obrazovanih mladih ljudi.

»Fabrika briketa još ne radi u punom obimu iako smo je sredinom godine otvorili. Zbog tehnoloških unaprjeđenja i mogućnosti da dobijemo briket većeg kvaliteta i bolje cijene, odlučili smo da unaprijedimo tehnološki proces i ta investicija će dodatno koštati od 200 do 300 hiljada EUR, pa se zbog toga kasni sa početkom rada«, objasnila je Maraš.

Ona je dodala da se nada da će sredinom marta ili do aprila proizvoditi prve brikete visokog kvaliteta.

Prema njenim riječima, većinski vlasnici Plantaža, tri državna fonda, nemaju u planu privatizaciju kompanije.

Plantaže su u ovoj godini, kako je kazala, osvojile preko 50 nagrada na domaćim i međunarodnim sajmovima, izložbama i ocjenjivanjima vina u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Kini i zemljama regiona.

I ove godine, treći put uzastopno, svakoj novorođenoj bebi na teritoriji Crne Gore, u dane praznika 1, 2. i 3. januara Plantaže dodijele po 500 evra, dok će prvorođena beba u Novoj godini na poklon dobiti hiljadu evra.

»U ovoj godini krize nijesmo zanemarili našu ulogu društveno odgovorne kompanije, pa smo dobili i specijalno priznanje Iskra za koroporativnu filantropiju«, rekla je Maraš.

Ona je dodala da pomoć, sponzorstva i donacije u ovoj godini prelaze 500 hiljada EUR, a najviše su dali za pomoć poplavljenim područjima u Crnoj Gori, 157,5 hiljada evra, za sportske klubove i takmičenja preko 100 hiljada, kao i za kulturu, umjetnost, nauku i obrazovanje 80 hiljada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik