Počela isplata potpora poljoprivrednicima

Bez autora
Feb 04 2014

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je iz državnog proračuna počela isplatu prvog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima za ovu godinu. S obzirom na to da je ulaskom u EU Hrvatska preuzela i Zajedničku poljoprivrednu politiku, od idućeg se tjedna očekuje i isplata dijela potpora iz EU blagajne. Danas je pak Agencija isplatila 307 milijuna kuna za posebno osjetljive sektore (šećernu repu, mliječne krave, rasplodne krmače i duhan) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja, izvorne pasmine i zaštićeni kultivari). Sukladno proračunu za 2014. godinu za izravna plaćanja poljoprivrednicima predviđeno je 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se dva puta godišnje, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Počela isplata potpora poljoprivrednicimaAgencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je iz državnog proračuna počela isplatu prvog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima za ovu godinu.

S obzirom na to da je ulaskom u EU Hrvatska preuzela i Zajedničku poljoprivrednu politiku, od idućeg se tjedna očekuje i isplata dijela potpora iz EU blagajne. Danas je pak Agencija isplatila 307 milijuna kuna za posebno osjetljive sektore (šećernu repu, mliječne krave, rasplodne krmače i duhan)  te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja, izvorne pasmine i zaštićeni kultivari).

– Sukladno proračunu za 2014. godinu za izravna plaćanja poljoprivrednicima predviđeno je  2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se  dva puta godišnje – priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Prvi dio isplate za 2014 . godinu, od ukupno jednu milijardu kuna (42% isplate za 2014.) počinje, dakle, danas te će se isplaćivati u sljedećih nekoliko dana. Drugi dio isplate (58%) Agencija će obaviti do kraja lipnja. Nakon što završi isplata prvog dijela potpore, svi poljoprivrednici moći će putem  AGRONET-a  preuzeti informaciju  o odobrenim sredstvima, gdje će pisati koliki ih iznos (uz ovaj isplaćeni) očekuje do lipnja, poručili su iz ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik