Podsticaji za ovogodišnji rod pšenice 500 KM po hektaru

Bez autora
Jun 26 2014

Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas informaciju o proizvodnji, preuzimanju i otkupu pšenice roda 2014. godine, a ukupan iznos podsticaja iznosit će inicijalno oko 500 KM po hektaru. Iz entitetske vlade pojašanjavaju da to obuhvata regres za dizel gorivo (60 KM/ha), podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice (250 KM/ha) i premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2014. godine (0,05 KM/kg). Resorno ministarstvo će na osnovu Programa mjera za ublažavanje šteta od poplava izvršiti izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2014. godini, koje se odnose na povećanje kvote za regresirano dizel gorivo s 100 na 150 litara/ha za proizvođače u ratarstvu i povrtarstvu i sa 80 na 120 litara/ha za proizvođače u voćarstvu i vinogradarstvu.

Podsticaji za ovogodišnji rod pšenice 500 KM po hektaruVlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas informaciju o proizvodnji, preuzimanju i otkupu pšenice roda 2014. godine, a ukupan iznos podsticaja iznosit će inicijalno oko 500 KM po hektaru.

Iz entitetske vlade pojašanjavaju da to obuhvata regres za dizel gorivo (60 KM/ha), podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice (250 KM/ha) i premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2014. godine (0,05 KM/kg).

Resorno ministarstvo će na osnovu Programa mjera za ublažavanje šteta od poplava izvršiti izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2014. godini, koje se odnose na povećanje kvote za regresirano dizel gorivo s 100 na 150 litara/ha za proizvođače u ratarstvu i povrtarstvu i sa 80 na 120 litara/ha za proizvođače u voćarstvu i vinogradarstvu.

Izmjenama i dopunama pravilnika bit će omogućeno pravo na premiju svim korisnicima koji vlastitu proizvedenu merkantilnu pšenicu prodaju otkupljivačima žitarica u BiH, saopćeno je danas iz entitetske vlade.

S ciljem dodatne podrške poljoprivrednim proizvođačima, Vlada RS-a zadužila je Robne rezerve RS-a a.d. Banja Luka da izvrše otpis potraživanja od korisnika podsticajnih sredstava po osnovu preuzetog regresiranog mineralnog NPK đubriva, distribuiranog za potrebe proljetne i jesenje sjetve u 2012. godini, što predstavlja podršku u visini 390 KM/ha.

Entitetska vlada je na sjednici u Banjoj Luci dala saglasnost za realizaciju projekta "Vodosnabdijevanje u općini Foča“, procijenjene vrijednosti 3.810.000 eura.

Projekat bi se finansirao sa 1.905.000 eura kreditnih sredstava Evropske investicione banke, dok bi se preostali iznos obezbjedio iz bespovratnih sredstava međunarodnih institucija i vlastitog učešća općine.

Vlada je donijela i odluku o prihvatanju donatorskih sredstava Evropske unije po projektu "Vodovod i kanalizacija u RS“, u ukupnom iznosu od 2.500.000 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik