Poljoprivreda ostvarila suficit od 260, 4 miliona dolara

Bez autora
Jun 06 2010

Poljoprivredno prehrambeni proizvodi su u spoljnotrgovinskoj razmeni za prva četiri meseca ostvarili suficit od 260,4 miliona dolara, sa stopom pokrivenosti uvoza izvozom od 181,4 odsto. Povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje ona ima u preferencijalnom statusu na tržištu EU, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana (CEFTA) i dobroj konjunkturi, koja se i dalje održava na svetskom tržištu. Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu bili su žuti kukuruz -u vrednosti od 66,6 miliona, šećer od šećerne repe u vrednosti za 42,2 miliona, smrznuta malina "rolend", izvoz vredan 31,8 miliona, smrznuta malina "griz" izvežena za 15,7 miliona, pivo dobijeno od slada u bocama, za 14,3 miliona, i sveže jabuke, u vrednosti od 13,6 miliona dolara.

Poljoprivreda ostvarila suficit od 260, 4 miliona dolaraPoljoprivredno prehrambeni proizvodi su u spoljnotrgovinskoj razmeni za prva četiri meseca ostvarili suficit od 260,4 miliona dolara, sa stopom pokrivenosti uvoza izvozom od 181,4 odsto, navedeno je u najnovijem biltenu "Konjunkturni trendovi" Privredne komore Srbije.

Povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje ona ima u preferencijalnom statusu na tržištu EU, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana (CEFTA) i dobroj konjunkturi, koja se i dalje održava na svetskom tržištu.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu bili su žuti kukuruz -u vrednosti od 66,6 miliona, šećer od šećerne repe u vrednosti za 42,2 miliona, smrznuta malina "rolend", izvoz vredan 31,8 miliona, smrznuta malina "griz" izvežena za 15,7 miliona, pivo dobijeno od slada u bocama, za 14,3 miliona, i sveže jabuke, u vrednosti od 13,6 miliona dolara.

U izvozu dominiraju robne grupe - žitarice i proizvodi na bazi žitarica, u vrednosti od 139,4 miliona dolara, sa učešćem od pet odsto u ukupnom robnom izvozu i voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 136,4 miliona i učešćem od 4,8 odsto.

Među uvezenim agrarnim proizvodima, dominiraju sirova kafa za 20,3 miliona, sveže pomorandže za 14,2 miliona i sveže banane za 13,2 miliona dolara.

Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su voće i povrće sa 91,2 miliona dolara i učešćem u ukupnom uvozu od 1,8 odsto, i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 49,6 miliona dolara i učešćem u ukupnom uvozu od jedan odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik