Poljoprivreda se već usklađuje sa EU

Bez autora
May 21 2014

Šefica tima Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je u Novom Sadu da Srbija nije na početku usklađivanja poljoprivredne politike sa standardima EU, da su određeni propisi već usvojeni, ali da tek predstoji priprema poljoprivrednika za usvajanje tih standarda. Miščevićeva je na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu rekla da je cilj tih usklađivanja da Srbija povećava izvoz i snalaženje na tržištu EU, ali i da se otvori više prostora srpskim poljoprivrednicima za korišćenje fondova. Rekla je da je protekle nedelje završen bilateralni skrining o poglavlju 11 za pristupanje EU, koji se odnosi na poljoprivrednu politiku i ruralni razvoj, a koji je pokazao da postojeći standardi nisu dovoljni, jer je osnovni cilj priprema domaćeg poljoprivrednika za konkurentnost na evropskom tržištu.

Poljoprivreda se već usklađuje sa EUŠefica tima Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je u Novom Sadu da Srbija nije na početku usklađivanja poljoprivredne politike sa standardima EU, da su određeni propisi već usvojeni, ali da tek predstoji priprema poljoprivrednika za usvajanje tih standarda.

Miščevićeva je na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu rekla da je cilj tih usklađivanja da Srbija povećava izvoz i snalaženje na tržištu EU, ali i da se otvori više prostora srpskim poljoprivrednicima za korišćenje fondova.

Rekla je da je protekle nedelje završen bilateralni skrining o poglavlju 11 za pristupanje EU, koji se odnosi na poljoprivrednu politiku i ruralni razvoj, a koji je pokazao da postojeći standardi nisu dovoljni, jer je osnovni cilj priprema domaćeg poljoprivrednika za konkurentnost na evropskom tržištu.

"Da bi se povećala konkurentnost, proizvodnja, kvalitet i omogućilo da se roba kreće bez ograničenja na tržištu od pola milijarde ljudi, potrebno je obavestiti domaće proizvođače o mogućnostima za konkuretnost", navela je Miščević.

Upozorila je da je u uvođenje stnadarda potrebno investirati deo sopstvenog novca, da to kratkoročno izgleda skupo, ali dugoročno donosi sve benefite otvorenog tržišta.

Mišćević je najavila formiranje Uprave za agrarna plaćanja, koja će davati direktne podsticaje i subvencije, i dodala da je potrebno uložiti milion i po evra da bi se obezbedilo 10 miliona evra koristi u ovoj godini za domaćeg poljoprivrednog proizvođača.

Dodala je da će Srbija pametno koristiti ne samo pomoć koju će EU Srbiji ustupiti za saniranje štete od poplava u poljoprivredi, već će u tu namenu usmeriti i deo sredstava koja inače postoje za razvoj ove grane.

"U situaciji kada su poljoprivredni prostori narušeni poplavama, razgovori o poljoprivrednoj politici i pomoći koja može doći iz EU, treba da se nastave", kazala je Miščević i dodala da se trenutno u Briselu vode razgovori o visini tih sredstava za saniranje šteta od poplava u poljoprivredi.

Konferenciju "Pregovori sa EU su šansa za razvoj poljoprivrede u Srbiji" na 81. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu organizovalo je Senat privrede uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik