Poljoprivredna proizvodnja u opadanju

Bez autora
Jun 25 2013

Svetska poljoprivredna proizvodnja će tokom naredne decenije rasti oko 1,5 odsto godišnje. U godinama za nama svake godine proizvodilo se u proseku 2,1 odsto više poljoprivrednih proizvoda. Poslednji izveštaj OECD i FAO upozorava da smo u vremenu kada je širenje poljoprivrednog zemljišta ograničeno, sve su veći ekološki pritisci, pa će i prosečne cene stočarskih i ratarskih proizvoda biti veće nego u deceniji za nama. Analitičari predviđaju da će u periodu do 2022. godine potrošnja osnovnih poljoprivrednih proizvoda najbrže rasti u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji, Latinskoj Americi, a onda i u drugim azijskim ekonomijama. To je posledica rasta stanovništva, povećanja zarada, promene načina ishrane.

Poljoprivredna proizvodnja u opadanjuSvetska poljoprivredna proizvodnja će tokom naredne decenije rasti oko 1,5 odsto godišnje. U godinama za nama svake godine proizvodilo se u proseku 2,1 odsto više poljoprivrednih proizvoda.

Poslednji izveštaj OECD i FAO upozorava da smo u vremenu kada je širenje poljoprivrednog zemljišta ograničeno, sve su veći ekološki pritisci, pa će i prosečne cene stočarskih i ratarskih proizvoda biti veće nego u deceniji za nama.

Analitičari predviđaju da će u periodu do 2022. godine potrošnja osnovnih poljoprivrednih proizvoda najbrže rasti u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji, Latinskoj Americi, a onda i u drugim azijskim ekonomijama. To je posledica, kako se navodi u izveštaju, rasta stanovništva, povećanja zarada, promene načina ishrane.

- Visoke cene hrane su podsticaj da se poveća proizvodnja i moramo da damo sve od sebe kako bi se osiguralo da i seljaci imaju koristi od njih - rekao je generalni direktor FAO Žoze Gracijano da Silva na predstavljanju izveštaja.

- Ne zaboravimo da 70 odsto hrane proizvodi stanovništvo u ruralnim područjima zemalja u razvoju. Mnogi od njih su mala gazdinstva koja se sama bave poljoprivredom. Proizvodnja u Kini je bila izuzetno uspešna. Od 1978. njen obim je porastao skoro pet puta i Kina je ostvarila značajan napredak u bezbednosti hrane. Kina je na putu da postigne prvi milenijumski razvojni cilj - smanjenje gladi.

Činjenica da je potražnja hrane veća od proizvodnje i nestabilnost cena ostaju pretnja globalnoj bezbednosti hrane.

- Sve dok su zalihe hrane velikih zemalja i dalje male, rizik od nestabilnosti cena je pojačan - upozorava ovaj izveštaj.

- Suša, poput obe iz prošle godine, mogla bi da podigne svetske cene za čak 15 do 40 odsto.

Svinjetina

Kina, koja je najveće svetsko tržište hrane, u narednom periodu će povećati uvoz uljarica za 40 odsto. S druge strane, očekuje se pad uvoza pamuka za petinu. To je posledica sve veće tekstilne konkurencije iz Indije. Potrošnja mesa i mlečnih proizvoda će rasti u Kini. Predviđa se da će Kina postati vodeći potrošač svinjskog mesa po glavi stanovnika, pa će do 2022. godine po tom parametru nadmašiti Evropsku uniju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik