Poljoprivrednici: Veće cene ili bankrot

Bez autora
Apr 21 2010

Većina poljoprivrednika koji su učestvovali u tradicionalnoj prolećnoj anketi lista "Moje gazdinstvo" iz Novog Sada ovu proizvodnu godinu ocenila je izuzetno teškom i neizvesnom. I pored jasnih pitanja odgovori se ne mogu precizno svesti na jedan zaključak, ali se u odgovorima anketiranih oseća zabrinutost za egzistenciju i ima malo optimizma za boljitak. Među 305 intervjuisanih poljoprivrednika bilo je i 38 koji su izjavili da se nisu registrovali i da to neće više činiti, a kao razlog najčešće je navođeno da u tome "ne vide korist", da je "to za velike" ili da su "stari". Upitani šta očekuju od ove poslovne godine, mnogi su odgovorili "ništa" ili su odbili da kažu, a više od polovine je prognoziralo bankrot ukoliko otkupne cene ne pokriju troškove proizvodnje. Od svih podsticaja Vlade Srbije, proizvođači su najviše interesovanja pokazali za premije za mleko i za subvenciju od 14.000 dinara po hektaru, dok su od svih uredbi Vlade o trošenju agrarnog budžeta najviše pohvala imali za odluke o subvencionisanim kreditima i o bespovratnim sredstvima za kupovinu mehanizacije. Te odluke je svaki drugi poljoprivrednik ocenio kao "izuzetno dobre".

Poljoprivrednici: Veće cene ili bankrotVećina poljoprivrednika koji su učestvovali u tradicionalnoj prolećnoj anketi lista "Moje gazdinstvo" iz Novog Sada ovu proizvodnu godinu ocenila je izuzetno teškom i neizvesnom.

Vođa tima koji je sproveo intervju, Jelena Krstić, ocenila je da se i pored jasnih pitanja odgovori ne mogu precizno svesti na jedan zaključak, ali da se u odgovorima anketiranih "oseća zabrinutost za egzistenciju i da ima malo optimizma za boljitak".

Među 305 intervjuisanih poljoprivrednika bilo je i 38 koji su izjavili da se nisu registrovali i da to neće više činiti, a kao razlog najčešće je navođeno da u tome "ne vide korist", da je "to za velike" ili da su "stari", prenosi Agroservis.

Upitani šta očekuju od ove poslovne godine, mnogi su odgovorili "ništa" ili su odbili da kažu, a više od polovine je prognoziralo bankrot ukoliko otkupne cene ne pokriju troškove proizvodnje.

Od svih podsticaja Vlade Srbije, proizvođači su najviše interesovanja pokazali za premije za mleko i za subvenciju od 14.000 dinara po hektaru, dok su od svih uredbi Vlade o trošenju agrarnog budžeta najviše pohvala imali za odluke o subvencionisanim kreditima i o bespovratnim sredstvima za kupovinu mehanizacije.

Te odluke je svaki drugi poljoprivrednik ocenio kao "izuzetno dobre".

Nabrajajući cene sa kojima bi bili zadovoljni, poljoprivrednici za pšenicu predlažu 15 do 18 dinara po kilogramu, za kukuruz 13 - 14, soju 35 - 38, suncokret 32 dinara, jabuke 45 - 55, krompir 22, mleko 32 dinara, dok su za kilogram malina tražili 160 - 200 dinara, a za grožđe 42 - 50 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik