Poljoprivrednicima 210 milona dinara kredita po osnovu robnih zapisa

Bez autora
Dec 26 2011

Poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji do sada je odobreno ukupno 210 miliona dinara kredita isključivo po osnovu robnog zapisa. Robni zapis je hartija od vrednosti koju javno skladište izdaje poljoprivrednicima po osnovu deponovanja poljoprivrednih proizvoda, a koje predstavlja optimalno sredstvo obezbeđenja za kredite. Nova odluka Narodna banka Srbije (NBS) koja robnom zapisu daje status adekvatnog sredstva obezbeđenja će banke opredeliti da samo uvećaju ovaj portfolio. Zakon o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode je usvojen 2009. Potom je na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojen set podzakonskih propisa kojima se bliže uređuju tehnički, finansijski i drugi uslovi u pogledu skladišnog kapaciteta, vrste i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda koji se mogu odlagati. Takođe, osnovan je Kompenzacioni fond sa osnovnom ulogom u sistemu da garantuje isplatu štete po osnovu robnih zapisa, a licenciranje skladišnih kapaciteta započeto je u maju 2010.

Poljoprivrednicima 210 milona dinara kredita po osnovu robnih zapisaPoljoprivrednim proizvođačima u Srbiji do sada je odobreno ukupno 210 miliona dinara kredita isključivo po osnovu robnog zapisa.

Robni zapis je hartija od vrednosti koju javno skladište izdaje poljoprivrednicima po osnovu deponovanja poljoprivrednih proizvoda, a koje predstavlja optimalno sredstvo obezbeđenja za kredite. Nova odluka Narodna banka Srbije (NBS) koja robnom zapisu daje status adekvatnog sredstva obezbeđenja će banke opredeliti da samo uvećaju ovaj portfolio.

Zakon o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode je usvojen 2009. Potom je na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojen set podzakonskih propisa kojima se bliže uređuju tehnički, finansijski i drugi uslovi u pogledu skladišnog kapaciteta, vrste i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda koji se mogu odlagati. Takođe, osnovan je Kompenzacioni fond sa osnovnom ulogom u sistemu da garantuje isplatu štete po osnovu robnih zapisa, a licenciranje skladišnih kapaciteta započeto je u maju 2010.

Zamenik direktora Kompenzacionog fonda Tatijana Đukanović istakla je da je uspostavljenjem ovog sistema obezbeđena potpuna sigurnost kod skladištenja poljoprivrednih proizvoda, a proizvođačima data mogućnost da ono što su proizveli ne prodaju u žetvi kada je cena po pravilu najniža.

Poljoprivrednici za svoju robu koja je na sigurnom, a o tome se stara inspekcija Ministarstva poljoprivrede, dobiju robni zapis koji kao kolateral koriste za dobijanje povoljnih kredita za novi setveni ciklus, ne ulazeći u nepovoljne paritete. Proizvođači na ovaj način obezbeđuju dva do tri puta povoljnija obrtna sredsta, a Ministarstvo poljoprivrede i trgovine subvencioniše troškove lagera do šest meseci , kazala je Tatijana Đukanović.

Ona je precizirala da je u tom sistemu trenutno deset licenciranih skladišta i još pet je u završnoj fazi izdavanja dozvole, kapaciteta oko 100.000 tona za žitarice i 900 tona za smrznuto voće. U evropskim i drugim zemljama koje su pre nas prošle proces tranzicije bilo je potrebno oko pet godina za uspostavljanje sistema i dostizanje ozbiljnijih kapaciteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik