Poljoprivrednicima rok za prijavu prijenosa prava na plaćanja produljen do 28. travnja

Bez autora
Mar 27 2014

Ministarstvo poljoprivrede produljilo je rok za prijavu prijenosa prava na plaćanje dodijeljenih za 2014. - rok je s 2. travnja produljen na 28. travnja, kako bi se poljoprivrednicima dalo više vremena za podnošenje prijava, priopćeno je danas iz Ministarsva. Produljenje roka iz Ministarstva objašnjavaju činjenicom da se prijenos prava na plaćanja po prvi put obavlja ove godine. Pravilnik o dopuni Pravilnika o provedbi programa izravne potpore i pojedinih mjera državne potpore poljoprivredi u 2014. upućen je u žurnu proceduru te će ovih dana biti objavljen u Narodnim novinama. Iz Ministarstva ističu kako je prijenos prava na plaćanja vrlo važan za poljoprivrednike koji su zakupili dodatnu zemlju, jer bez prava na plaćanja za dodatnu zemlju neće moći ostvariti potporu.

Poljoprivrednicima rok za prijavu prijenosa prava na plaćanja produljen do 28. travnjaMinistarstvo poljoprivrede produljilo je rok za prijavu prijenosa prava na plaćanje dodijeljenih za 2014. - rok je s 2. travnja produljen na 28. travnja, kako bi se poljoprivrednicima dalo više vremena za podnošenje prijava, priopćeno je danas iz Ministarsva.

Produljenje roka iz Ministarstva objašnjavaju činjenicom da se prijenos prava na plaćanja po prvi put obavlja ove godine.

Pravilnik o dopuni Pravilnika o provedbi programa izravne potpore i pojedinih mjera državne potpore poljoprivredi u 2014. upućen je u žurnu proceduru te će ovih dana biti objavljen u Narodnim novinama.

Iz Ministarstva ističu kako je prijenos prava na plaćanja vrlo važan za poljoprivrednike koji su zakupili dodatnu zemlju, jer bez prava na plaćanja za dodatnu zemlju neće moći ostvariti potporu.

Prenesena prava na plaćanja aktiviraju se podnošenjem zahtjeva za korištenje prava na plaćanje u 2014.

Prijenos prava na regionalno plaćanje moguć je prodajom, davanjem u zakup i nasljeđivanjem ili ostalim vrstama konačnog prijenosa, a prijenos se radi osobno, dolaskom oba poljoprivrednika u regionalni ured Agencije za plaćanja.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi 1. ožujka započela sa zaprimanjem zahtjeva poljoprivrednika za izravna plaćanja za 2014.

Poljoprivrednici potporu ostvaruju temeljem dodijeljenih prava na plaćanja, a ove godine Agencija za plaćanja ne dodjeljuje nova prava na plaćanja (osim onih iz nacionalne rezerve), već poljoprivrednici koriste prava koja su im dodijeljena prošle godine.

Stoga je važno da na zahtjevu za 2014. poljoprivrednici prijave korištenje prava na plaćanja, podsjećaju iz Ministarstva.

Poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda (ako su smanjili ili povećali površinu zemljišta koje obrađuju) imaju mogućnost prijenosa prava na plaćanje dodijeljenih za 2013. i to tako da ga prijave regionalnim uredima Agencije za plaćanja do 28. travnja kako bi i za to zemljište mogli zatražiti izravna plaćanja, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju i da je rok za podnošenje zahtjeva za potporu od 1. ožujka do 15. svibnja. Izuzetak su zahtjevi za premiju za ovce i koze koji se podnose od 1. ožujka do 30. travnja te zahtjevi za premije za krave dojilje, plaćanja za mliječne krave i za specifičnu potporu koji se podnose od 1. travnja do 15. svibnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik