Pomoć države leskovačkim proizvođačima paradajza

Bez autora
Jul 19 2021

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas u selu Svirce sa leskovačkim proizvođačima paradajza, najavivši tom prilikom pomoć države u rešavanju njihovih problema.

Do sastanka je došlo nakon što su poljoprivrednici više puta besplatno delili građanima paradajz, nezadovoljni zbog niske cene, koja se prošle nedelje kretala na veliko od samo 10 do 25 dinara.

Nedimović je u izjavi novinarima preneo da je razgovor bio konstruktivan i da je bilo reči o svim problemima u toj proizvodnji – od problema koji je realan ove godine zbog promene u klimi i pomeranja sazrevanja paradajza, do problema koji postoje zbog cene koja je posledica svega toga.

On je dodao da je razgovarano i o neophodnoj infrastrukturi za poljoprivredu – elektrifikaciji, automatskoj protivgradnoj zaštiti i putnoj mreži.

Poljoprivrednici na prostoru Jablaničkog okruga mogu da očekuju ulaganja države u putnu mrežu kako bi se roba što lakše prevozila, ali i automatsku protivgradnu zaštitu na planini Kukavici 2022. godine, a dogovoreno je i još nekoliko investicija po selima kada je reč o putevima i mostovima preko lokalnih reka, naveo je Nedimović.

On je, govoreći o problemima na tržištu, preneo da je na sastanku saznao da postoje pokušaji zloupotrebe CEFTA sporazuma, dodajući da će Ministarstvo preko nadležne fitosanitarne inspekcije, zajedno sa policijom, rešiti taj problem, kao što je rešen i problem zloupotreba i reeksporta jabuke u Rusiju, koji je bio prisutan 2017. i 2018. godine.

On je poručio da se neće dozvoliti prepakivanje paradajza, uz napomenu da je razgovarano i o zelenoj agrozoni u Leskovcu i da se nađe jedan prerađivač koji će da otkupi paradajz, a država će se intenzivno uključiti u taj posao, kao što je rešen problem voća u Merošini i neke druge stvari.

Nedimović je najavio da će Ministarstvo u narednih 15 dana pomoći poljoprivrednicima da reše nagomilane obaveze prema bankama, kako bi im se eventualno prolongiralo izmirivanje dugova za vreme kada bude dobra cena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik