Pomoć države razvoju poljoprivrede

Bez autora
Feb 09 2014

Do kraja ovog meseca biće puštena kreditna linija u ukupnom iznosu od oko 80 miliona evra namenjena poljoprivrednim proizvođačima, uz vrlo povoljnu kamatnu stopu od četiri do šest odsto, izjavio je ministar Glamočić danas u Kaću. Zajedno sa ministrom regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igorom Mirovićem, ministar Glamočić obišao je poljoprivredno gazdinstvo Miloja Stejina, koje se generacijama bavi zemljoradnjom i proizvodnjom mleka. Ministar poljoprivrede rekao je da će od ukupnog kreditnog iznosa, četiri odsto biti usmereno u stočarstvo i naglasio da će država u punom iznosu pokriti troškove osiguranja za tovnu, ili priplodnu stoku, koja bude kupljena tim kreditom. Ministar Glamočić je, obraćajući se mnogobrojnim poljoprivrednicima i meštanima, poručio da moraju istrajati na svom poslu, da nastave da ulažu u unapređivanje proizvodnje jer, kako je naglasio “poljoprivreda u Srbiji ima šansu”.

Pomoć države razvoju poljoprivredeDo kraja ovog meseca biće puštena kreditna linija u ukupnom iznosu od oko 80 miliona evra namenjena poljoprivrednim proizvođačima, uz vrlo povoljnu kamatnu stopu od četiri do šest odsto, izjavio je ministar Glamočić danas u Kaću.

Zajedno sa ministrom regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igorom Mirovićem, ministar Glamočić obišao je poljoprivredno gazdinstvo Miloja Stejina, koje se generacijama bavi zemljoradnjom i proizvodnjom mleka. Ministar poljoprivrede rekao je da će od ukupnog kreditnog iznosa, četiri odsto biti usmereno u stočarstvo i naglasio da će država u punom iznosu pokriti troškove osiguranja za tovnu, ili priplodnu stoku, koja bude kupljena tim kreditom.

Ministar Glamočić je, obraćajući se mnogobrojnim poljoprivrednicima i meštanima, poručio da moraju istrajati na svom poslu, da nastave da ulažu u unapređivanje proizvodnje jer, kako je naglasio “poljoprivreda u Srbiji ima šansu”.

“Država Srbija preduzima sve da poljoprivrednicima olakša posao, ulažemo u nove sisteme za navodnjavanje”, rekao je Glamočić i najavio da uskoro sledi potpisivanje i ostvarivanje kredita od 100 miliona dolara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Poljoprivrednicima će država pomoći i tako što će savetodavna služba biti znatno unapređena, kako bi oni mogli da što efikasnije i lakše pristupaju evropskim poljoprivrednim fondovima, rekao je Glamočić i dodao da mala i srednja gazdinstva u Srbiji moraju biti sačuvana.

On je naglasio da država mora da pomogne ukrupnjavanje poljoprivrednih imanja kako bi ta privredna grana donosila veće dobiti.

Ministar Glamočić je najavio da će u narednih mesec i po biti isplaćena sva dugovanja poljoprivrednicima za subvencije i dodao da će isplata ovogodišnjih početi posle 31. marta, kad bude završen proces registrovanja poljoprivrednih gazdinstava. Kako je objasnio Glamočić, pravilnici o tome biće uskoro gotovi i trebalo bi da svi poljoprivredni proizvođači predaju neophodnu dokumentaciju i prijave svoja gazdinstva, kako bi isplata subvencija mogla da počne što pre.

Domaćin je ministrima predstavio svoje gazdinstvo, na kojem uzgaja pet krava i isto toliko junica i koje obrađuje oko 60 hektara zemlje, ističući i niz problema s kojima se poljoprivrednici suočavaju, uz ostalo i to da manji proizvođači veoma teško mogu da zakupe državno poljoprivredno zemljište.

Ministar Glamočić je napomenuo da je to jedan od mnogih nedostataka zakona o zemljištu i dodao da će izmenama i dopunama tog zakonskog propisa, koje će biti donete posle predstojećih izbora, mnoge stvari biti poboljšane.

U pripremi nacrta novog zakona o zemljištu “vodili smo računa baš o stočarima”, istakao je ministar Glamočić i naglasio da bi ubuduće, svako ko gaji stoku trebalo da ostvari pravo barem na hektar državnog zemljišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik