Popis poljoprivrede u drugoj polovini 2023. godine

Bez autora
Jul 22 2021

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će popis poljoprivrede, koji je planiran za drugu polovinu 2023. godine, dati sveobuhvatan prikaz toga gde se nalazi srpska poljoprivreda u odnosu na period od pre 10 godina.

Nedimović je, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine, rekao da je predviđeno da rezultati popisa budu objavljeni godinu dana kasnije.

Potpredsednik Vlade je objasnio da će Srbija dobiti i bazu podataka i statističke podatke vezane za poljoprivredu, istakavši da će donosiocima odluka u vezi sa tom građom ubuduće biti lakše, jer će podaci odgovarati realnom vremenu.

On je istakao da je situacija u oblasti poljoprivrede znatno bolja nego ranije, preciziravši da je država za mere koje se, između ostalog, tiču pomoći poljoprivrednicima za mehanizaciju i sisteme za navodnjavanje, 2016. godine mogla da izdvoji približno 600 miliona dinara.

Nedimović je naglasio da je četiri godine kasnije isplaćeno 11,2 milijarde dinara, što govori o tome koliko je povećan kapacitet države, ali i koliki je broj onih koji apliciraju za pomenutu pomoć, koja se finansira isključivo iz budžeta.

Potpredsednik Vlade je danas predstavio i Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora COVID-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije između Evropske investicione banke i Republike Srbije.

On je uputio poziv poslanicima da podrže predložene zakone kako bi svi koji su konkurisali iz sektora malih i srednjih preduzeća dobili podršku za obrtna sredstva i održavanje tekuće likvidnosti.

Podrška će biti realizovana kroz Fond za razvoj, objasnio je on i precizirao da je rok otplate za održavanje likvidnosti 48 meseci, grejs period 18 meseci, a kamatna stopa jedan odsto na godišnjem nivou.

Prema njegovim rečima, minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, za zadruge 200.000 dinara, dok maksimalni iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica može biti do 10 miliona dinara.

Potpredsednik Vlade je rekao da je maksimalan iznos kredita za mala pravna lica 60 miliona dinara, a za srednja pravna lica do 100 miliona dinara.

Imajući u vidu da su privredni subjekti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja posebno bili pogođeni zbog pandemije, vodilo se računa o tome da im se omogući korišćenje sredstava pod nešto povoljnijim uslovima, naveo je on.

Nedimović je ukazao na to da je rok otplate za ove kredite do pet godina, a uključuje grejs period do dve godine, sa istom kamatnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik