Posao sa tartufima, dobra zarada ili prevara

Bez autora
Mar 09 2014

Posle plantažnog gajenja puževa, i plantaže tartufa na korenju leske, za koje je bio zainteresovan veliki broj naših poljoprivrednika, mogle bi da budu prevara. To tvrde oni koji su potpisali ugovore sa britanskim investicionim fondom, "Grin laboratoris", koji od 2012. godine ima predstavništvo u Srbiji i BiH. Elaborate su zemljoradnici plaćali 300 evra. Neki do danas nisu dobili ni sadnice ni stručnu pomoć. Vrlo unosna investicija, kako su tvdili iz kompanije, trebalo je mesečno vlasnicima plantaža lešnika i tartufa da donese zaradu od 1.200 do 2.000 evra. Na zvaničnom sajtu britanske kompanije stoji da je do sada u Srbiji podeljeno više od 15.000 sadnica. Nezvanično saznajemo da je između 500 i 800 poljopreivrednika potpisalo ugovore, i da ih je najviše sa juga Srbije.

Posao sa tartufima, dobra zarada ili prevaraPlantaže tartufa na leskama, za koje je bio zainteresovan veliki broj srpskih poljoprivrednika, mogle bi da budu prevara. To tvrde oni koji su potpisali ugovore sa britanskim investicionim fondom "Grin laboratoris". Neki od njih nisu dobili sadnice, a izostala je i obećana stručna pomoć. Predstavništvo tog fonda u Nišu je zatvoreno.

Posle plantažnog gajenja puževa, i plantaže tartufa na korenju leske, za koje je bio zainteresovan veliki broj naših poljoprivrednika, mogle bi da budu prevara. To tvrde oni koji su potpisali ugovore sa britanskim investicionim fondom, "Grin laboratoris", koji od 2012. godine ima predstavništvo u Srbiji i BiH. Elaborate su zemljoradnici plaćali 300 evra. Neki do danas nisu dobili ni sadnice ni stručnu pomoć.

Pre godinu dana Ivan Nikolić iz okoline Gadžinog Hana među prvima je na blizu 50 ari zasadio certifikovane sadnice mečje leske sa micelijumom crnog tartufa u korenu. Obećanu stručnu pomoć nije dobio, a do sada je uložio skoro 1.000 evra.

"Mi ni jednu sadnicu ne smemo da taknemo jer jedna vredi 50 evra po ugovoru, što znači da moja plantaža vredi oko 7.500 evra", kaže Ivan Nikolić iz Zaplanja.

Vrlo unosna investicija, kako su tvdili iz kompanije, trebalo je mesečno vlasnicima plantaža lešnika i tartufa da donese zaradu od 1.200 do 2.000 evra.

Na zvaničnom sajtu britanske kompanije stoji da je do sada u Srbiji podeljeno više od 15.000 sadnica. Nezvanično saznajemo da je između 500 i 800 poljopreivrednika potpisalo ugovore, i da ih je najviše sa juga Srbije.

Iako je spremio njivu i platio elaborat Jovica Janjić iz Vlasotinca sadnice nije dobio. On kaže da je zadnji dinar uložio za elaborat sa kojim, kako kaže, ne može ništa.

U Agenciji za prirevdne registre, britanska kompanija je i dalje aktivna. Međutim, ni jednog od 10 regionalnih predstavnika nije moguće dobiti.

Niško predstavništvo je zatvoreno, a regionalni menadžer za južnu Srbiju tvrdi da kompanija više ne postoji.

"Nemam nikakvu informaciju od svojih poslodavaca iz Beograda šta dalje raditi. Oni se ne javljaju mesecima niti imam bilo kakav kontakt sa njima", rekao je Predrag Ranđelović, regionalni menadžer "Grin laboratoris" za južnu Srbiju.

U Ministarstvu poljorepirvde kažu da je to posao za policiju, kojoj u Nišu do sada ništa nije prijavljeno. Niško Osnovno tužilaštvo proverava navode krivične prijave koju su protiv odgvornih u kompaniji nedavno podnela dva poljororevdnika iz Jelašnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik