Poskupljenja “očerupala” živinare

Bez autora
Jan 19 2022

Proizvođači piletine i jaja u Republici Srpskoj sabiraju probleme zbog kojih je ova grana poljoprivrede pala na koljena, a enormna poskupljenja hrane za živinu, električne energije pa sve do papirne ambalaže, dodatno su “očerupala” živinare.

Potvrđuju to sagovornici “Glasa” ističući da je živinarstvo imalo nekoliko teških i izazovnih godina, ali da nikada nije bilo toliko loše stanje.

Predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić rekao je da je ukupna proizvodnja veoma opterećena kontinuiranim poskupljenjima svega što ima veze s ovom vrstom proizvodnje, od komponenti za stočnu hranu do električne energije.

- U prvim danima ove godine poskupjela je i papirna ambalaža za 24 do 30 odsto - rekao je Miličić, koji je i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara. Pojasnio je da papirna ambalaža stiže iz Hrvatske, odnosno Evropske unije te da je do rasta cijena došlo usljed poskupljenja gasa.

- Proizvođači tvrde da je gas koji koriste poskupio i do deset puta. Mogu se očekivati i nova poskupljenja, čak i ozbiljno smanjenje proizvodnje do najave zatvaranja fabrika - rekao je Miličić.

Ističe da je zbog svih problema u posljednje dvije godine vidljiv pad živinarske proizvodnje i do 30 odsto.

- Veoma ozbiljno je porastao uvoz, prvenstveno iz Srbije i drugih zemalja regiona. Primjera radi, samo uvoz konzumnih jaja u prošloj bio je tri puta veći u odnosu na godinu ranije, što pokazuje da domaći proizvođači smanjuju kapacitete - kazao je Miličić.

Govoreći o “Agreksu”, s obzirom na to da to preduzeće jedino u BiH ima dozvolu za plasman jaja za preradu u EU, Miličić kaže da su lani izvezli skromne količine, ali da je teško sada govoriti o plasmanu za ovu godinu, s obzirom na tržišna kretanja, tako da je svaki izvoz neisplativ.

Jedan od najvećih živinara u Ljubinju je firma “Koka produkt”, koja se bavi odgojem pilenki i proizvodnjom konzumnih jaja. Vlasnik i direktor preduzeća Dušan Koljibabić upozorio je da je situacija u živinarstvu krajnje alarmantna.

- Hrana je poskupjela za 30 odsto, isto toliko i struja, gorivo za oko 20 odsto, ambalaža, prevoz, sve, a cijena naših proizvoda je gotovo na istom nivou i nemoguće ju je podići i ostvariti neku konkurentnost - rekao je Koljibabić. Dodao je da godišnje uzgoje do 200.000 pilenki i proizvedu oko 50 miliona komada jaja.

- U ovako nesređenoj zemlji kakva je BiH umjetnost je opstati. Na našem tržištu svi mogu da uvoze šta hoće i rade šta hoće, bilo da su iz zemalja u okruženju ili dalje, a mi domaći proizvođači plaćamo ceh svega toga. Ne možemo mi imati dobre odnose sa drugima i izaći na šire tržište kad ovdje među sobom imamo nesređene odnose - upozorio je Koljibabić.

Izvoz

Predrag Miličić je podsjetio da se domaći živinari godinama bore da dobiju zeleno svjetlo za plasman konzumnih jaja u Evropu, ali da nikada jedan problem ne ide sam, tako da su usljed opterećenja da spase postojeću proizvodnju, tu borbu živinari stavili u drugi plan.

- Osim toga, dodatni problem je paralisanje rada institucija na nivou BiH. Političke teme su glavna preokupacija, tako da ove naše, životne stoje po strani - rekao je Miličić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik