Poskupljuje brašno u RS

Bez autora
Jul 29 2014

Zbog iznenadnog rasta cijene nove pšenice na svjetskim berzama idućih dana u Srpskoj se može očekivati poskupljenje brašna. Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos rekao je da je u proteklih pola mjeseca čak i došlo do blagog pada cijena brašna, nakon čega je došlo do skoka. Vreća brašna od 25 kilograma sa 18,5 maraka pojeftinila je na 17,5 maraka, dok je cijena vreće brašna iz Srbije sa 17 maraka "pala" na 16 KM, kazao je Kos i dodao da je ovo pojeftinjenje bilo kratkog daha, jer je cijena nove pšenice sa 150 evra za tonu već "skočila" na 160 evra, dok je u Mađarskoj ta cijena već dostigla 190 evra.

Poskupljuje brašno u RSZbog iznenadnog rasta cijene nove pšenice na svjetskim berzama idućih dana u Srpskoj se može očekivati poskupljenje brašna.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos rekao je da je u proteklih pola mjeseca čak i došlo do blagog pada cijena brašna, nakon čega je došlo do skoka.

- Vreća brašna od 25 kilograma sa 18,5 maraka pojeftinila je na 17,5 maraka, dok je cijena vreće brašna iz Srbije sa 17 maraka "pala" na 16 KM - kazao je Kos i dodao da je ovo pojeftinjenje bilo kratkog daha, jer je cijena nove pšenice sa 150 evra za tonu već "skočila" na 160 evra, dok je u Mađarskoj ta cijena već dostigla 190 evra.

- Nova pšenica startovala je sa niskom cijenom, ali je za 15 dana ta cijena podivljala - kazao je Kos i dodao da se zbog toga već idućih dana može očekivati rast cijena brašna.

Kos je naglasio da ne znaju dugoročnu prognozu kretanja cijena pšenice, pa samim tim ni brašna.

- Do iznenadnog poskupljenja došlo je zbog loših ovogodišnjih prinosa pšenice, te lošeg kvaliteta hljebnog žita, kako u Srpskoj tako i u zemljama u regionu - kazao je Kos.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da se cijene hljeba u Srpskoj neće mijenjati.

- Nismo mijenjali cijene kada je došlo do pojeftinjenja brašna, tako da nećemo mijenjati ni sada kada dođe do poskupljenja - rekao je Trivić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik