Potencijali Hercegovine u turizmu i agrokulturi

Bez autora
Jun 08 2014

Završna konferencija projekta "Ljekovito mediteransko bilje" koji je financirala EU u iznosu od 450.122. 22 eura iz sredstava IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH upriličena je danas u Mostaru. Tom prigodom sudionici su se mogli upoznali s programom čiji je cilj stimulirati gospodarski razvitak u prekograničnom području BiH i Hrvatske kroz poticanje razvoja poduzetništva, integracijskih procesa i prekogranične suradnje u agro-poduzetničkom sektoru. Aktivnosti projekta bile su usmjerene na povećavanje konkurentnosti agro-poduzetničkog sektora, poboljšanjem tehnologije proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja, te podizanjem kvalitete proizvoda i prisutnosti na tržištu. Po riječima direktora Federalnog agromediteranskog zavoda Marka Ivankovića, tijekom 18 mjeseci trajanja projekta radilo se, uz ostalo, na povezivanju i udruživanju proizvođača, registriranja rasadnika ljekovitog bilja, te nabavki plinskog kromatografa za ispitivanje eteričnih ulja.

Potencijali Hercegovine u turizmu i agrokulturiZavršna konferencija projekta "Ljekovito mediteransko bilje" koji je financirala EU u iznosu od 450.122. 22 eura iz sredstava IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH upriličena je danas u Mostaru.

Tom prigodom sudionici su se mogli upoznali s programom čiji je cilj stimulirati gospodarski razvitak u prekograničnom području BiH i Hrvatske kroz poticanje razvoja poduzetništva, integracijskih procesa i prekogranične suradnje u agro-poduzetničkom sektoru.

Aktivnosti projekta bile su usmjerene na povećavanje konkurentnosti agro-poduzetničkog sektora, poboljšanjem tehnologije proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja, te podizanjem kvalitete proizvoda i prisutnosti na tržištu.

Po riječima direktora Federalnog agromediteranskog zavoda Marka Ivankovića, tijekom 18 mjeseci trajanja projekta radilo se, uz ostalo, na povezivanju i udruživanju proizvođača, registriranja rasadnika ljekovitog bilja, te nabavki plinskog kromatografa za ispitivanje eteričnih ulja.

- S ponosom možemo reći da sada možemo raditi laboratorijske analize ulja od lavande i smilja - kazao je Ivanković, napomenuvši kako su izdvojeni najbolji primjerci tog bilja koji su do sada posađeni na oko 5 hektara u Ljubuškom, 25 000 sadnica u Posušju i jedan hektar u Bijelom polju u Mostaru.

Domaćim proizvođačima je dana preporuka da smanje cijene ukoliko žele da budu konkurentniji na tržištu smilja i lavande. Inače, hercegovački proizvođači prošle su godine prodavali kilogram svježeg smilja za 2,75 maraka, što po Ivankovićevom mišljenju, nije realna cijena s obzirom da kilogram smilja u Hrvatskoj košta 5 kuna (1,30 maraka).

Što se tiče izvoza konkretno te dvije vrste ulja, Ivaković smatra kako je to tržište dosta varljivo, no s obzirom na kvalitetu našeg eteričnog ulja i povećani interes farmaceutskih kompanija (trenutno je  potražnja daleko veća od ponude) možemo se nadati povećanom izvozu.

Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa, otok Hvar, koji je nositelj projekta s hrvatske stane izjavio je kako zbog uspješnosti dosadašnjih aktivnosti očekuje i nastavak ovog projekta koji bi se odnosio na daljnji razvoj tih vrsta bilja.

Dodao je kako očekuje da će BiH i Hrvatska s lavandom i smiljem biti konkurenti na europskom tržištu.

Šefica mostarskog Ureda izaslanstva EU u BiH Marsaili Fraser naglasila je kako se ovaj  projekt odnosi na segment koji je vrlo važan za EU, a to je razvoj i plasman domaćeg proizvoda.

- Hercegovina i Dalmacija su prekrasne regije s ogromnim potencijalom za ekonomski razvoj – smatra Fraser, napominjući kako je veoma važno da će ovim projektom Mostar dobiti laboratorij  u kojem će proizvođači ljekovitog bilja moći testirati svoje proizvode.

Hercegovina ima veliki potencijal, posebno u turizmu i agrokulturi kao i povezivanju tih stvari, a ovaj projekt pokriva oba ta područja, kazala je Fraser, dodavši kako je glavna ideja da se ljekovito bilje brendira.

U sklopu projekta bh. i hrvatski predstavnici obišli su tvornice i postrojenja koja se bave eteričnim uljima u Provansi.

Inače, smilje je postalo kultni "anti age" sastojak kozmetike jer kao i lavanda potiče regeneraciju kože te se sve više koristi i u medicinske svrhe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik