Potencijali Tare u službi zdravlja

Bez autora
Jul 30 2013

U prostorijama Uprave Nacionalnog parka Tara u Bajinoj Bašti, u petak, 26. jula 2013. godine, održan je radni sastanak povodom pripreme i izrade predloga projekta “Gajenje i stavljanje u promet lekovitog bilja u Nacionalnom parku Tara. Pored predstavnika Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” i predstavnika NP Tara, sastaknu je prisustvovao i dr Srđan Belij, državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstvtva i prostornog planiranja. Tema sastanka osim pripreme predloga projekta “Gajenje i stavljanje u promet lekovitog bilja u NP Tara”, bilo je i iznalaženje finansijaskih sredstava za projekat. Javno preduzeće “Nacionalni park Tara”, u svom rasadniku na Kaluđerskim Barama, proizvodi lekovito bilje koje nakon sušenja u sopstvenoj sušari, na istoj lokaciji, prodaje Institutu za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” u Beogradu.

Potencijali Tare u službi zdravljaU prostorijama Uprave Nacionalnog parka Tara u Bajinoj Bašti, u petak, 26. jula 2013. godine, održan je radni sastanak povodom pripreme i izrade predloga projekta “Gajenje i stavljanje u promet lekovitog bilja u Nacionalnom parku Tara.

Pored predstavnika Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” i predstavnika NP Tara, sastaknu je prisustvovao i dr Srđan Belij, državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstvtva i prostornog planiranja.
Tema sastanka osim pripreme predloga projekta “Gajenje i stavljanje u promet lekovitog bilja u NP Tara”, bilo je i iznalaženje finansijaskih sredstava za projekat.

Javno preduzeće “Nacionalni park Tara”, u svom rasadniku na Kaluđerskim Barama, proizvodi lekovito bilje koje nakon sušenja u sopstvenoj sušari, na istoj lokaciji, prodaje Institutu za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” u Beogradu.

Poslednjih godina, sopstvenim sredstvima i kapacitetima, deo proizvodnje nane u manjoj količini, NP Tara je koristila upakovan u vrećice kao suvenir, koji je poklanjan i prodavan u Centru za posetioce Mitrovac.

Sastanak je nastavljen u rasadniku NP Tara na Kaluđerskim barama, gde se na licu mesta mogla posetiti prostorija sa sušarom i čitav rasadnik za plantažno gajenje lekovitog bilja. U razgovoru sa direktorom Instituta “Dr Josif Pančić”, došlo se do zaključka, da NP Tara ima veliki kapacitet za proizvodnju čajeva i ekstrakciju etarskih ulja, naročito od šumskog otpada i gajenih plantažnih, lekovitih biljaka, gde prednjači lincura.

Takođe, razmatrane su i potencijalne aktivnosti i programski zadaci budućeg projekta, gde bi osnov projekta bio održivo korišćenje prirodnih resursa u NP kroz mere očuvanja i zaštite.

Obzirom da gajenje lekovitog bilja ima za cilj očuvanje biodiverziteta Nacionalnog parka Tara i sprečavanje korišćenja samoniklog lekovitog bilja, korišćenje lekovitog bilja iz parcela rasadnika, pruža veliku mogućnost organske proizvodnje lekovitog bilja.

Zato projekat “Gajenje i stavljanje u promet lekovitog bilja” ima za cilj, ne samo finansijski značaj za upravljača, već ima mogućnost da se šira lokalna zajednica uključi u proizvodnju lekovitog bilja.

U narednom periodu NP Tara, uz zajedničku saradnju sa nadležnim institucijama bi trebalo da pripremi predlog projekta, jer se preko italijanske Vlade i ambasade, otvara mogućnost obezbeđivanja finansijskih sredstava za njegovu realizaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik