Potpisan ugovor o zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu

Bez autora
Sep 29 2011

Bosanski Petrovac je prva općina u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojoj su nakon završene neophodne procedure, a na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, potpisani ugovori o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Ugovore su potpisali općinski načelnik Ermin Hajder, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona (USK) Emdžad Galijašević i pet zakupoprimaca koji su bili najuspješniji na javnom pozivu: UP „Zelnovac“, Aleksandar Dragišić, Miodrag Latinović, Slavka Kecman i Aida Mujagić. Još jednom se pokazalo da su općinske i kantonalne vlasti na istom fonu i da brinu o svojim građanima, a sličnih aktivnosti će biti i u narednom periodu. Od poljoprivrednika se očekuje da izvršavaju svoje ugovore, prvenstveno u svoju korist, kako bi se postigao krajnji cilj koji je u interesu svima, a to je da se poljoprivredno zemljište obrađuje, a ne da stoji neiskorišteno.

Potpisan ugovor o zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvuBosanski Petrovac je prva općina u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojoj su nakon završene neophodne procedure, a na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, potpisani ugovori o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Ugovore su potpisali općinski načelnik Ermin Hajder, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona (USK) Emdžad Galijašević i pet zakupoprimaca koji su bili najuspješniji na javnom pozivu: UP „Zelnovac“, Aleksandar Dragišić, Miodrag Latinović, Slavka Kecman i Aida Mujagić.

- Još jednom se pokazalo da su općinske i kantonalne vlasti na istom fonu i da brinu o svojim građanima, kazao je načelnik Hajder dodajući da će sličnih aktivnosti biti i u narednom periodu.

Poljoprivredncima je kazao da očekuje da izvršavaju svoje ugovore, prvenstveno u svoju korist, kako bi se postigao krajnji cilj koji je u interesu svima, a to je da se poljoprivredno zemljište obrađuje, a ne da stoji neiskorišteno.

- Davanjem poljoprivrednog zemljišta u zakup, mi na određeni način imamo kontrolu nad njim, jer su zemljišne knjige neriješene i ovo je dobar način da mi dođemo do saznanja gdje i šta imamo, istakao je ministar Galijašević. Dodao je da nema dobre poljoprivredne proizvodnje bez koncesija i iznajmljivanja poljoprivrednog zemljišta.

Ugovorom je propisan broj parcele koja se daje u zakup i cijena, koja je zbog zapuštenosti i neuređenosti zemljišta smanjena za 50 posto. Zemljište se daje u zakup na deset godina, 70 posto sredstava od zakupa ide u budžet općine, a ostatak u kantonalni.

Riječ je o namjenskim sredstvima koja se mogu koristiti isključivo za uređenje poljoprivrednog zemljišta. Zemljište se, prema ugovoru mora obrađivati i ne smije biti dato u podzakup. U suprotnom će doći do raskida ugovora, istaknuto je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik