Potpisani prvi ovogodišnji ugovori za razvoj agrara u Vojvodini

Bez autora
May 12 2014

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić uručio je prve ovogodišnje ugovore korisnicima sredstava po konkursima za navodnjavanje, plasteničku proizvodnju i protivgradne mreže, koji su konkurisali i ostvarili pravo na bespovratna sredstva iz budzeta AP Vojvodine. Potpisivanjem ugovora po ova tri konkursa, za prvih mesec dana trajanja, zajednička investicija u vojvođanski agrar iznosi 355 miliona dinara. Povećanje konkurentnosti vojvođanske poljoprivrede, a samim tim i njene profitabilnosti, nema bez izvesnosti za investiciona ulaganja u ovu granu, rekao je Ješić i dodao da se konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za dodelu bespovaratnih sredstava realizuju već drugu godinu na način kako se to radi u Evropskoj uniji, te da je sve više zainteresovanih poljoprivrednih proiozvođača.

Potpisani prvi ovogodišnji ugovori za razvoj agrara u VojvodiniPotpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić uručio je prve ovogodišnje ugovore korisnicima sredstava po konkursima za navodnjavanje, plasteničku proizvodnju i protivgradne mreže, koji su konkurisali i ostvarili pravo na bespovratna sredstva iz budzeta AP Vojvodine.

Potpisivanjem ugovora po ova tri konkursa, za prvih mesec dana trajanja, zajednička investicija u vojvođanski agrar iznosi 355 miliona dinara.

Povećanje konkurentnosti vojvođanske poljoprivrede, a samim tim i njene profitabilnosti, nema bez izvesnosti za investiciona ulaganja u ovu granu, rekao je Ješić i dodao da se konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za dodelu bespovaratnih sredstava realizuju već drugu godinu na način kako se to radi u Evropskoj uniji, te da je sve više zainteresovanih poljoprivrednih proiozvođača.

Konkurs za navodnjavanje otvoren je u martu ove godine i traje do kraja oktobra. Za prvih 30 dana konkursa odobreno je približno 29 miliona dinara za 24 projekta kroz koje će pod zalivne sisteme biti stavljeno novih 620 hektara, a ukupno će po ovom konkursu biti raspodeljeno 274 miliona dinara bespovratnih sredstava. Konkurs za protivgradne mreže takođe je startovao u martu i traje do kraja septembra, u ukupnoj vrednosti od 260 miliona dinara, a do sada je odobreno 37 projekata po kojima će biti raspodeljeno 116 miliona dinara bespovratno i na taj način će biti novih 150 hektara pod zaštitnim mrežama u Vojvodini. Za plastenički proizvodnju konkursom je predviđena raspodela 60 miliona dinara, a do sada je odobreno približno 8 miliona dinara kroz 24 projekta, pri čemu i ovaj konkurs traje do kraja oktobra.

Goran Ješić je najavio i nove aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koje se odnose na kontrolu i zaštitu poljoprivrednog zemljišta, primenu agro-tehnički mera i bezbednost hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik