Potpisani ugovori Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede

Bez autora
Oct 03 2011

U organizaciji Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, u Skupštini AP Vojvodine, potpisani su ugovori sa korisnicima osam kreditnih linija Fonda. Na konkursu je učestvovalo 327 kandidata sa traženim sredstvima u iznosu od 4,7 miliona evra, a odobreno je 117 kredita, u vrednosti od milion i 115 hiljada evra. Kreditne linije su namenjene za nabavku poljoprivredne mehanizacije, sistema navodnjavanja, za opremu za plastenike i staklenike, podizanje višegodišnjih zasada voća, nabavku novih košnica i opreme u pčelarstvo, za nabavku vinove loze i opreme u vinogradarstvu, nabavku kvalitetnih teladi za tov, te nabavku protivgradnih mreža. Za kreditnu liniju za navodnjavanje odobreno 19 kredita u iznosu od 208 hiljada evra, za plastenike je odobreno 11 kredita u iznosu od 61,3 hiljade evra, dok je za vinogradarstvo odobreno sedam kredita u vrednosti od 55 hiljada evra. Za pčelare je odobreno pet kradita u iznosu od 21 hiljadu evra, a za najperspektivniju kreditnu liniju, za voćarstvo, odobreno je 13 kredita u iznosu od 62 hiljade evra.

Potpisani ugovori Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivredeU organizaciji Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, u Skupštini AP Vojvodine, potpisani su ugovori sa korisnicima osam kreditnih linija Fonda.

Na konkursu je učestvovalo 327 kandidata sa traženim sredstvima u iznosu od 4,7 miliona evra, a odobreno je 117 kredita, u vrednosti od milion i 115 hiljada evra.

Kreditne linije su namenjene za nabavku poljoprivredne mehanizacije, sistema navodnjavanja, za opremu za plastenike i staklenike, podizanje višegodišnjih zasada voća, nabavku novih košnica i opreme u pčelarstvo, za nabavku vinove loze i opreme u vinogradarstvu, nabavku kvalitetnih teladi za tov, te nabavku protivgradnih mreža.

Za kreditnu liniju za navodnjavanje odobreno 19 kredita u iznosu od 208 hiljada evra, za plastenike je odobreno 11 kredita u iznosu od 61,3 hiljade evra, dok je za vinogradarstvo odobreno sedam kredita u vrednosti od 55 hiljada evra. Za pčelare je odobreno pet kradita u iznosu od 21 hiljadu evra, a za najperspektivniju kreditnu liniju, za voćarstvo, odobreno je 13 kredita u iznosu od 62 hiljade evra.

Ipak, najveće interesovanje iskazano je za kreditne linije za nabavku mehanizacije, za koje je odobreno 46 kredita,  u vrednsti od 541 hiljadu evra. Za tov junadi odobreno je 15 kredita u visini od 150 hiljada evra, a za protivgradne mreže odobren je jedan zahtev u maksimalnom iznosu od 15 hiljada evra, pošto ostalih pet nije imalo kompletnu dokumentaciju.

Kamatna stopa se kreće od 1,3 do dva posto na godišnjem nivou, grejs period je od šest meseci do četiri  godine, a otplatni anuiteti su šest meseci. Ovakva kreditna linija ne postoji u zemlji i okruženju, a niske kamatne stope su zato što je Fond osnovan kao neprofitna organizacja.

Fond za razvoj poljoprivredeje jedan od najstarijih instrumenata Pokrajinske Skupštine i Vlade za podršku privrednom razvoju. Za preko deset godina kroz Fond je podržan 1.866 projekat i plasirana su sredstva u iznosu od oko 11 miliona evra, dok je 55 posto plasiranih sredstava otišlo na navodnjavanje i plastenike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik