Potpisivanje ugovora sa bankama o kreditiranju poljoprivrede

Bez autora
Mar 30 2014

Narednog četvrtka biće potpisani ugovori sa komercijalnim bankama tako da će najavljeni krediti za poljoprivredu operativno krenuti krajem iduće nedelje, saopštio je ministar Glamočić danas na manifestaciji "Dan mleka", održanoj na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Ministar poljoprivrede je objasnio da će kredit za stočarstvo imati kamatu od četiri odsto na dinarska sredstva, rok otplate tri godine, uz godinu početka, i neće biti devizne klauzule. On je precizirao da će za kupljena grla stoke na taj način Ministartsvo platiti osiguranje. Finansijskih sredstava za te kredite ima dovoljno, a obezbeđena su u prvom redu naplatom kredita datim poljoprivrednicima 2005. godine, objasnio je ministar Glamočić i dodao da će za fizička lica ti krediti biti odobravani u iznosu do pet miliona dinara, a za zadruge do 15 miliona.

Potpisivanje ugovora sa bankama o kreditiranju poljoprivredeNarednog četvrtka biće potpisani ugovori sa komercijalnim bankama tako da će najavljeni  krediti za poljoprivredu operativno krenuti krajem iduće nedelje, saopštio je ministar Glamočić danas na manifestaciji "Dan mleka", održanoj na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Ministar poljoprivrede je objasnio da će kredit za stočarstvo imati kamatu od četiri odsto na dinarska sredstva, rok otplate tri godine, uz godinu početka, i neće biti devizne klauzule. On je precizirao da će za kupljena grla stoke na taj način Ministartsvo platiti osiguranje.

Finansijskih sredstava za te kredite ima dovoljno, a obezbeđena su u prvom redu naplatom kredita datim poljoprivrednicima 2005. godine, objasnio je ministar Glamočić i dodao da će za fizička lica ti krediti biti odobravani u iznosu do pet miliona dinara, a za zadruge do 15 miliona.

Od jeseni se, prema rečima ministra Glamočića, očekuju novi krediti nakon pregovora sa UAE o novoj kreditnoj tranši od 100 miliona dolara, i ti krediti će biti korišćeni ne samo za novodnjavanje, već i za izgradnju farmi, prerađivačkih kapaciteta, nabavku plastenika i staklenika i druge opreme. Ti krediti će biti s dužim rokom otplate i mnogio povoljniji od sadašnjih.

Ministar poljoprivrede je najavio da će Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka u Srbiji, posle duge pripreme, biti puštena u rad početkom ovog leta, čime će u našoj zemlji konačno biti rešen problem kontrole kvaliteta mleka za potrebe plaćanja te sirovine proizvođačima.

Ministar Glamočić je ponovio da će novi pravilnik kojim će biti regulisano da nivo aflatoksina u mleku ne može da prelazi 0,05 mikrograma po kilogramu biti potpisan iduće nedelje. On je dodao da je Ministarstvo poljoprivrede u proteklom periodu preduzelo sve što je bilo neophodno u praćenju aflatoksina, pre svega u kukuruzu i da je dobilo sve saglasnosti od ostalih nadležnih ministarstava u vezi s tim pitanjem.

Kontrolisano je i mleko, oformljen je stručni tim koji radi na kontroli i sastaje se svakih nekoliko nedelja, tako da je situacija u vezi sa nivoom aflatoksina u mleku, potpuno pod kontrolom.

Ministar Glamočić je naglasio da je u proteklom periodu obavljena široka edukacija poljoprivrednika, provereni su svi silosi i podučeni skladištari o pravilnom rukovanju sirovinama. Ministar poljoprivrede je o tome obavestio i nadležne u Briselu, pre svega evropskog komesara za zdravstvo, kojem je prilikom nedavne posete obećao da će Srbija to pitanje urediti u skladu sa pravilima EU.

Zajedno s gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i generalnim sekretarom Evropske mlekarske asocijacije Aleksanderom Antonom ministar Glamočić je prisustvovao skupu "Dan mleka" organizovanom na novosadskom Poljoprivrednom fakuletu u okviru obeležavanja 60 godina rada te visokoškolske ustanove.

Anton je u govoru na tom skupu o reformi poljoprivredne politike EU i uticaju na mlekarski sektor, između ostalog, poručio da Srbija ima svetlu budućnost kada je reč o proizvodnji mleka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik