Povoljniji uslovi za proizvodnju maline

Bez autora
Jun 06 2013

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas u Užicu da nije na državi da određuje akontnu cenu maline, već da bude medijator koji želi da spoji hladnjačare i malinare da bi oni postigli dogovor oko cene. Knežević je posle razgovora sa malinarima u Užicu rekao da je zadovoljan ishodom sastanka jer je napravljen pomak samim tim što su prisustvovali i hladnjačari. Ono što država i Ministarstvo poljoprivrede mogu da urade je da se proizvođačima pruže što povoljniji uslovi za proizvodnju. Resorno ministarstvo će pokušati da pomogne i hladnjačarima jer su i oni deo u tom lancu. Resorno ministarstvo će omogućiti da se malinari udružuju i kupuju mini-hladnjače i tako postanu nezavisniji u odnosu na hladnjačare.

Povoljniji uslovi za proizvodnju malineMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas u Užicu da nije na državi da određuje akontnu cenu maline, već da bude medijator koji želi da spoji hladnjačare i malinare da bi oni postigli dogovor oko cene.

Knežević je posle razgovora sa malinarima u Užicu rekao da je zadovoljan ishodom sastanka jer je napravljen pomak samim tim što su prisustvovali i hladnjačari.

Ono što država i Ministarstvo poljoprivrede mogu da urade je da se proizvođačima pruže što povoljniji uslovi za proizvodnju. Resorno ministarstvo će pokušati da pomogne i hladnjačarima jer su i oni deo u tom lancu, istakao je Knežević.

Prema njegovim rečima, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji ove godine izdvojeno je 40 posto više sredstava u budžetu za agrar, a deo je kroz subvencije usmeren i malinarima.

On je naveo da će resorno ministarstvo omogućiti da se malinari udružuju i kupuju mini-hladnjače i tako postanu nezavisniji u odnosu na hladnjačare.

Ministar je istakao da država ne može sprečiti uvoz malina jer je na to obavezuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i drugi potpisani ugovori. Ono što preko inspekcijskih službi može da se spreči je da se ta malina kasnije ne izvozi kao srpska, naglasio je on.

Sastanku u Užicu, koji je organizovao Savez “Srpska malina”, prisustvovali su i predstavnici ministarstava trgovine i unutrašnjih poslova, malinari iz celog užičkog kraja i predstavnici hladnjačara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik