Povrtarska proizvodnja traži dosta ulaganja, ali su i zarade veće nego u ratarstvu

Bez autora
Mar 12 2024

Povrtarska proizvodnja je uglavnom intenzivna, dakle traži dosta ulaganja, ali su i zarade po jedinici površine veće nego u ratarstvu.

Direktor zadruge "Begečki povrtari" Goran Zec objašnjava da su prvi proletni radovi i rana setva šargarepe završeni, kao i setva mladog krompira. Što se vlage tiče, ističe da bi bilo dobro kada bi pala kiša, nekoliko litara po kvadratnom metru, jer je prethodnih nekoliko dana baš prisušilo. Posejana je šargarepa i krompir u optimalno vlažnom zemljištu, seme je već proklijalo, ali je neophodna kiša, kako ne bi došlo do propadanja klice. 

"Što se tiče situacije na tržištu, mladi krompir će se prodati tokom leta, plasman šargarepe je zadovoljavajući, pa su neki duplirali površine mlade šargarepe (jer se seje onoliko koliko može da se proda). Cena šargarepe je 40-45 euro centi/kg (zavisno od količine i da li se plasira na domaće ili strano tržište). Cena će takođe zavisiti i od tržišta, jer na jesen kada se šargarepa "skida" sa površina,  tada je cena najjeftinija", objašnjava Zec.

Direktor zadruge "Begečki povrtari" objašnjava da povrtari, osim povrtarskih kultura, rade i ratarstvo kao preduseve, te da su jedan deo zadrugari ostavili zalihe u zadrugama, međutim, od avgusta meseca cena pšenice je u konstantnom padu, trenutna cena je 18 din/kg, što naš sagovornik smatra da je uticaj svetskih događaja, rata  u Ukrajini, tako da još uvek nije realizovana ni prošlogodišnja zaliha.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik