Predstavljena Strategija održivog ruralnog razvoja Obrenovca do 2022.

Bez autora
Feb 03 2013

Strategija održivog ruralnog razvoja opštine Obrenovac do 2022. godine predstavljena je u galeriji Sportsko-kulturnog centra “Obrenovac”. Veoma je važno imati ovakav dokument kao polaznu osnovu. Sada je cilj da se stavka po stavka ovog dokumenta i implementira. U oblasti poljoprivrede već su napravljeni veliki pomaci, a pored formiranja udruženja posebna pažnja posvetiće se edukaciji. Tako će četrdeset poljoprivrednika iz Obrenovca u februaru ići na sajam poljoprivrede u Pariz. Takođe, Kompanija “Al Dahra” je kupila poljoprivredni kombinat AD “Dragan Marković” i uložiće pet milijardi dinara u njega. To znači da će se 1.500 hektara na teritoriji opštine obrađivati na najmoderniji način, kao u najrazvijenijim zemljama sveta.

Predstavljena Strategija održivog ruralnog razvoja Obrenovca do 2022.Strategija održivog ruralnog razvoja opštine Obrenovac do 2022. godine predstavljena je u galeriji Sportsko-kulturnog centra “Obrenovac”.

Predsednik opštine Miroslav Čučković naglasio je da je veoma važno imati ovakav dokument kao polaznu osnovu.

Sada je cilj da se stavka po stavka ovog dokumenta i implementira. U oblasti poljoprivrede već  su napravljeni veliki pomaci, a pored formiranja udruženja posebna pažnja posvetiće se edukaciji. Tako će četrdeset poljoprivrednika iz Obrenovca u februaru ići na sajam poljoprivrede u Pariz. Takođe, Kompanija “Al Dahra” je kupila poljoprivredni kombinat AD “Dragan Marković” i uložiće pet milijardi dinara u njega. To znači da će se 1.500 hektara na teritoriji opštine obrađivati na najmoderniji način, kao u najrazvijenijim zemljama sveta, rekao je Čučković.

Direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine Srđan Dragićević rekao je da je poljoprivreda u Obrenovcu na svojevrsnoj prekretnici razvoja.

Prema njegovim rečima, strategija održivog ruralnog razvoja je strateški dokument koji je usvojen krajem prošle godine na skupštini Obrenovca. Najveći problem u poljoprivrednoj proizvodnji je planiranje. Ovo je dokument koji daje smernice razvoja poljoprivrede. Sa druge strane, u strategiji je obrađen i deo u vezi sa zaštitom životne sredine što je veoma značajno. Akcenat strategije je na održivo upravljanje prirodnim resursima. Ciljevi su kontinuirano praćenje i poboljšanje životne sredine, praćenje parametara životne sredine i edukacija stanovništva, rekao je Dragićević.

Jonel Subić, pomoćnik direktora “Instituta za ekonomiku poljoprovrede”, istakao je da je dobro što strategija nastavlja ono što je zamišljeno u Strategiji grada Beograda u vezi sa poljoprivredom i agroindustrijom.

Ovde e fokus stavljen na održivi ruralni razvoj. Strategija je rađena oko 18 meseci, a ideja je da se na osnovu analize stanja vidi koje su komparativne vrednosti opštine Obrenovac i da se na osnovu tih rezultata doradi vizija za budućnost, tačnije akcioni plan. U ovoj strategiji pomenuti su i projekti i akcije koje su važne za održivi ruralni razvoj. Akcenat strategije je na udruživanju poljoprivrednih proizvođača, što je slučaj na teritoriji Obrenovca. Ovde je napravljeno udruženje od preko 170 poljoprivrednih proizvođača, što nije bilo poznato, jer je projekat završen pre četiri meseca.

“To nas raduje, jer i sama Strategija to preporučuje”, zaključio je Subić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik