Predstavljeni projekti za poljoprivrednike

Bez autora
Jun 12 2014

Opštine Bijelo Polje i Kolašin u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovale su danas u tim sredinama prezentaciju dva projekta. Riječ je o jedinstvenom registru poljoprivrednih proizvođača i javnom pozivu za grantove iz programa MIDAS 5 „Upravljanje stajskim đubrivom“. Predstavnici ministarstva, bjelopoljskim poljoprivrednicima prezentovali su Registar poljoprivrednih proizvođača i mogućnosti podrške investicijama u poljoprivredi kroz program Midas 5, koji se odnosi na izgradnju objekata za smještaj tečnog i čvrstog stajskog đubriva te opreme koja je potrebna za manipulaciju stajnjakom.

Predstavljeni projekti za poljoprivrednikeOpštine Bijelo Polje i Kolašin u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovale su danas u tim sredinama prezentaciju dva projekta. Riječ je o jedinstvenom registru poljoprivrednih proizvođača i javnom pozivu za grantove iz programa MIDAS 5 „Upravljanje stajskim đubrivom“.

Predstavnici ministarstva, bjelopoljskim poljoprivrednicima prezentovali su Registar poljoprivrednih proizvođača i mogućnosti podrške investicijama u poljoprivredi kroz program  Midas 5, koji se odnosi na izgradnju objekata za smještaj tečnog i čvrstog stajskog đubriva te opreme koja je potrebna za manipulaciju stajnjakom.

Kordinator Službe za selekciju stoke Gojko Banović saopštio je poljoprivrednicima da će primjena standrarda u upravljanju stajskim đubrivom i otpadnim vodama biti obavezna za sve poljoprivrednike jer će biti jedan od uslova za konkurisanje za projekte kako iz fonda Svjetske banke, tako i iz sredtstava agrobudžeta Crne Gore. Poziv je upućen 2.juna i biće otvoren do 17. jula.

Kroz peti poziv MIDAS-a biće podržani projekti izgradnje i rekonstrukcije objekata za skladištenje stajskog đubrivo, bilo da se radi o čvrstom ili tečnom stajnjaku, te nabavka priključne mehanizacije za transport i nanošenje stajnjaka.

Šef Savjetodavne službe za biljnu proizvodnju, Vukota Stanišić, poljoprivrednicima je pojasnio  značaj jedinstvenog registra koji podrazumijeva podatke o kompletnom gazdinstvu. Registar će biti osnov za ostvarenje svih budućih subvencija,kazao je on.

„Oba projekta imaju za cilj da pripreme crnogrorski sektor poljoprivrede za buduće članstvo u EU i sprovođenje zajedničke poljoprivredne politike“, naglasila je predstavnica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Darka Pajović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik