Preko Klasa do evropskog tržišta: Dogovorena prodaja 70 posto ovogodišnjeg uroda

Bez autora
Oct 02 2011

Prehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo među prvima je u BiH prepoznala potencijal i prednosti organizirane proizvodnje jagodičastog voća, prije svega malina. Zahvaljujući ovom značajnom poljoprivrednom projektu, egzistencijalna pitanja rješava oko 700 porodica iz cijele BiH. Jedan od njih je i Medžid Agić iz Kreševa, koji kaže da je zadovoljan ovogodišnjim urodom maline i kvalitetom plodova. Agić ističe kako je zadovoljan i saradnjom sa Klasom, otkupljivačem maline, i tehnolozima ove kompanije koji često izlaze na teren i daju korisne savjete proizvođačima. Za ovu sezonu otkupna cijena je 1,70 KM po kilogramu, a prošle godine cijena je bila 2,40 KM. Za proizvođače iz Srednjobosanskog kantona je nepovoljno i to što ovaj kanton ne daje poticaje za uzgoj malina kao što to radi npr. Sarajevski kanton, gdje proizvođači imaju poticaje od 40 feninga po zasađenom kvadratnom metru maline. Ove godine Klas je, kako su nam kazali u ovoj kompaniji, otkupio 550 tona svježih plodova prvoklasne maline od 650 kooperanata općina Žepče, Zenica, Visoko, Breza, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Hadžići, Ilidža, Tešanj, Gornji Vakuf... To su, uglavnom, proizvođači s kojima Klas ima dugogodišnju saradnju na obostrano zadovoljstvo.

Preko Klasa do evropskog tržišta: Dogovorena prodaja 70 posto ovogodišnjeg urodaPrehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo među prvima je u BiH prepoznala potencijal i prednosti organizirane proizvodnje jagodičastog voća, prije svega malina.

Zahvaljujući ovom značajnom poljoprivrednom projektu, egzistencijalna pitanja rješava oko 700 porodica iz cijele BiH.

Jedan od njih je i Medžid Agić iz Kreševa, koji kaže da je zadovoljan ovogodišnjim urodom maline i kvalitetom plodova. Agić ističe kako je zadovoljan i saradnjom sa Klasom, otkupljivačem maline, i tehnolozima ove kompanije koji često izlaze na teren i daju korisne savjete proizvođačima.

"Da nije bilo Klasa, ja se ovim poslom vjerovatno ne bih ni bavio", kaže Agić. On dodaje kako je ove godine manje zadovoljan otkupnom cijenom koja je niža od prošlogodišnje. Za ovu sezonu otkupna cijena je 1,70 KM po kilogramu, a prošle godine cijena je bila 2,40 KM. Za proizvođače iz Srednjobosanskog kantona je nepovoljno i to što ovaj kanton ne daje poticaje za uzgoj malina kao što to radi npr. Sarajevski kanton, gdje proizvođači imaju poticaje od 40 feninga po zasađenom kvadratnom metru maline.

Urod u Srbiji

Ove godine Klas je, kako su nam kazali u ovoj kompaniji, otkupio 550 tona svježih plodova prvoklasne maline od 650 kooperanata općina Žepče, Zenica, Visoko, Breza, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Hadžići, Ilidža, Tešanj, Gornji Vakuf... To su, uglavnom, proizvođači s kojima Klas ima dugogodišnju saradnju na obostrano zadovoljstvo.

U pogonima Klasove hladnjače u Blažuju savremenim tehnologijama maline će biti obrađene, upakovane i zamrznute, a potom plasirane na tržište Evropske unije kao 100 posto domaći bosanskohercegovački proizvod.

"Planiramo do kraja marta 2012. preraditi i izvesti svu otkupljenu količinu maline, a potom pripremiti hladnjaču za otkup u 2012. godini. Već je dogovorena prodaja oko 70 posto ukupnog ovogodišnjeg uroda, a počela je i isplata preostalih obaveza kooperantima. Otkupna cijena je ove godine nešto niža u odnosu na prošlogodišnje cijene, prvenstveno zbog prezasićenosti tržišta, do čega je došlo zbog dobrog uroda maline u Srbiji", pojašnjavaju u Klasu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik