Proizvođači očekuju bolju cenu suncokreta

Bez autora
Apr 01 2024

O ceni suncokreta novog roda predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruženja i velikih uljara nedavno su razgovarali s ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

Oni očekuju da bi cena zrna mogla da bude više nego prošlogodišnja jer se poslednje dve-tri nedelje terminski ugovori za rod 2024. zaključuju po ceni od 45,3 dinara po kilogramu sa PDV-om, kaže za „Politiku” Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig”.

On podseća da je prošlogodišnja cena suncokreta bila 40 dinara za kilogram sa PDV-om, a 2022. godine 73 dinara.

Ratarima bi u prilog moglo da ide i to što je Evropska unija uvela dodatne carine na uvoz ruskih uljarica. Odluka EU da uvede visoke carine na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije, ali i uljarice, što donosi novu pometnju na tržištu. Konkretno, u slučaju uljarica one će, nakon što odluka bude usvojena, iznositi 50 odsto.

Poznato je da u domaćoj uljarskoj industriji postoje velike zalihe suncokreta i ulja, ali kao i svake godine cena sirovine će biti poznata tek prilikom otkupa.

Savić napominje da se na sastanku nije govorilo o zalihama, ali da smatraju da one nisu tako velike kako prerađivači tvrde.

– Svakako, nemamo mnogo prostora da izvršimo pritisak na cene. Recimo, kao proizvođači iz Turske koji imaju svoju uljaru u vlasništvu. Ne možemo ni da tražimo bolje subvencije jer smo ih već dobili i ministarstvo je obećalo da će to biti plaćeno. Možemo samo da u dijalogu s uljarama tražimo da izađu s korektnom cenom za suncokret – istakao je naš sagovornik.

Savić napominje kako suncokret nema neku rekordnu zaradu, ali da kao kultura ima stabilan prinos. Za proizvođače je nepovoljno to što moraju odmah da predaju sirovinu prerađivaču jer ima specifične uslove čuvanja.

Podsetimo, nedavno je i odlukom vlade ograničen uvoz jestivog ulja i margarina, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i primarni proizvođači. Kako je najavljeno, ograničenje će važiti devet meseci, i to u količini proseka uvoza u prethodne četiri godine.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od razloga za ovakvu odluku bilo je i to što je jeftino suncokretovo ulje iz Rusije pronašlo put do tržišta Srbije. Predstavnici domaćih uljara kažu da su distributeri tu razliku u ceni ostavljali za sebe, dakle bez koristi za potrošače jer su cene ulja u maloprodaji u rangu s onim iz domaćih fabrika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik