Prva prezentacija meda Fondacije Mozaik i EkoMozaika na sajmu Bee-Fest

Bez autora
Sep 08 2011

EkoMozaik d.o.o. je prvi put predstavio svoj ekološki Cvjetni med na ovogodišnjem Internacionalnom sajmu pčelarstva i pčelarske opreme Bee-Fest. Ove godine EkoMozaik prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji, koja se održava od 7. do 11. septembra 2011. godine na Trgu oslobođenja u Sarajevu. Kupovinom ovog meda podržavate postojeća i nova radna mjesta kao i sve razvojne projekte Fondacije Mozaik. U radijusu od 40 km vazdušne linije, gdje su smještene košnice priroda je puna crnogorične šume, vrijeska, ljekovitih biljaka što ovom medu daje poseban prirodan, okus dok mu mediljka daje posebnu gustinu i aromu. Kako ove godine nije bilo ni redovne ni stimulativne prihrane pčele su se razvijale isključivo na medu, a ne na sirupu, što je klasičan vid organske proizvodnje meda. Med je mješavina livadskog i šumskog meda pravljenog na nadmorskoj visini od 700 metara, a u skladu sa zahtjevima organske proizvodnje. Na sajamu će također biti izložene i košnice EkoMozaika koje su pravljene od organskih materijala, prirodnog drveta, lake jalove daske i voska, premazane organskim kvalitetnim jestivim bojama, a metalni dijelovi košnice su otporni na kiselost meda tako da ne dolazi do korozije. EkoMozaik posjeduje i savremenu proizvodnu liniju za vrcanje i pakovanje meda.

Prva prezentacija meda Fondacije Mozaik i EkoMozaika na sajmu Bee-FestEkoMozaik d.o.o. je prvi put predstavio svoj ekološki Cvjetni med na ovogodišnjem Internacionalnom sajmu pčelarstva i pčelarske opreme  Bee-Fest.

Ove godine EkoMozaik prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji, koja se održava od 7. do 11. septembra 2011. godine na Trgu oslobođenja u Sarajevu. Kupovinom ovog meda podržavate postojeća i nova radna mjesta kao i sve razvojne projekte Fondacije Mozaik.

U radijusu od 40 km vazdušne linije, gdje su smještene košnice priroda je puna crnogorične šume, vrijeska, ljekovitih biljaka što ovom medu daje poseban prirodan, okus dok mu mediljka daje posebnu gustinu i aromu. Kako ove godine nije bilo ni redovne ni stimulativne prihrane pčele su se razvijale isključivo na medu, a ne na sirupu, što je klasičan vid organske proizvodnje meda. Med je mješavina livadskog i šumskog meda pravljenog na nadmorskoj visini od 700 metara, a u skladu sa zahtjevima organske proizvodnje.

Na sajamu će također biti izložene i košnice EkoMozaika koje su pravljene od organskih materijala, prirodnog drveta, lake jalove daske i voska, premazane organskim kvalitetnim jestivim bojama, a metalni dijelovi košnice su otporni na kiselost meda tako da ne dolazi do korozije. EkoMozaik posjeduje i savremenu proizvodnu liniju za vrcanje i pakovanje meda.

Analize su pokazale da Cvjetni med spada u grupu najkvalitetnijeg meda na našim prostorima.

EkoMozaik d.o.o. je bosanskohercegovačka kompanija u vlasništvu Fondacije Mozaik koja zapošljava 70 žena iz Opština Šekovići, Živinice i Osmaci. Do kraja projekta će ih biti zaposleno 100.  EkoMozaik je od osnivanja podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), organizacije “Svet jako domov“ i Ambasade Češke Republike u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik