Radi se na planu ruralnog razvoja do 2020. godine

Bez autora
May 08 2014

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, održan je sastanak Koordinacionog odbora Vlade FBiH, o pristupanju izradi Programa ruralnog razvoja FBiH za period od 2013. do 2020. godine.Koordinacioni odbor je formiran zbog monitoringa izrade Programa i osiguranje pune suradnje između ministarstava na ovom projektu. Nosilac projektnih aktivnosti je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Radi se na planu ruralnog razvoja do 2020. godineU Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, održan je sastanak Koordinacionog odbora Vlade FBiH, o pristupanju izradi Programa ruralnog razvoja FBiH za period od 2013. do 2020. godine...

Koordinacioni odbor je formiran zbog monitoringa izrade Programa i osiguranje pune suradnje između ministarstava na ovom projektu. Nosilac projektnih aktivnosti je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ovim sastankom započele su pripremne aktivnosti oko pokretanja javne rasprave o dokumentu Programa Ruralnog razvoja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Riječ je o formiranju politike ruralnog razvoja u FBiH. Ovo je prvi put da su uključena sva ministarstva Vlade FBiH, koja imaju nadležnost na ruralnom prostoru i koja će pokušati svoje mjere i politike realizirati na koherentan način. To će doprinijeti harmoniziranom pristupu ruralnom razvoju. Program ruralnog razvoja ide u pravcu smjernica i modela EU, a naša obveza u procesu pridruživanja jeste da se praksa EU uvodi postepeno u politike Bosne i Hercegovine.

Stvaranjem politike ruralnog razvoja oblikuju se mjere za duži vremenski period po jasnim strateškim ciljevima, a financijska sredstva se planiraju i raspoređuju po mjerama. To olakšava proces implementacije i osiguravanja sredstava u Vladi FBiH. Stvaranjem programa ruralnog razvoja po mjerama IPARD-a, razvićemo prakse i kapacitete koje će pomoći implementaciji IPARD sredstava kada ona budu dostupna za Bosnu i Hercegovinu - izjavio je Pejo Janjić, koordinator Komisije za izradu programa ruralnog razvoja u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Izrada Programa ruralnog razvoja financira se iz sredstava Projekta za poljoprivredu i ruralni razvoj, ARDP (Agriculture and Rural Development), a konzalting tvrtka CATALYS je, sukladno procedurama Svjetske banke, imenovana za partnera u postupku izrade Programa.

- Nama je veliko zadovoljstvo da surađujemo sa veoma motiviranim timom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Pružamo im podršku u svim fazama izrade Programa ruralnog razvoja i u predstojećim sveobuhvatnim raspravama na nivou Vlade FBiH i sa drugim zainteresiranim stranama. Sada smo u fazi pokretanja Javne rasprave. Proces izrade Programa ruralnog razvoja u FBiH je u skladu sa očekivanjima programa ruralnog razvoja EU. Samim tim kada se Program finalizira u narednom periodu, predstavljaće značajan korak naprijed za FBiH i Bosnu i Hercegovinu u procesu pristupanja EU - istakao je Tim lider i direktor tvrtke Catalys, Ian Baker.

Dokument za Javnu raspravu o Programu ruralnog razvoja u FBiH biće dostupan na web stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od sredine ovog mjeseca, kada će dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković-Lijanović, zvanično otvoriti javnu raspravu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik