Raste finansijska podrška poljoprivrednicima

Bez autora
Sep 21 2021

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je budžet za podsticaj poljoprivrede uvećan dva puta u poslednjih sedam do osam godina.

Nedimović je na panelu "Poljoprivreda na prvom mestu", u okviru 88. sajma poljoprivrede u Novom Sadu, istakao da su prošle i ove godine subvencije za poljoprivrednike bile velike i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke i sredstva iz IPARD fondova.

Ono što nas očekuje u narednom periodu je konkurs Svetske banke za stočare i ratare, kao i poziv vezan za ruralni razvoj, najavio je on i ponovio da je finansijska podrška poljoprivrednicima iz godine u godinu sve veća.

Potpredsednik Vlade je konstatovao da, iako je ova godina bila ekstremno sušna, poljoprivreda neće biti u minusu, odnosno da će biti ostvaren rod na nivou višegodišnjeg, navodeći da su prinosi kukuruza na nivou 6 do 6,3 tone po hektaru, a i suncokret je solidno rodio.

On je napomenuo da su ove godine počele rigoroznije kontrole korišćenja isplaćenih sredstava, pri čemu je u nekim slučajevima utvrđeno da se polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci.

Nedimović je, govoreći o primeni Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi, naveo da je na taj način angažovano 44.000 ljudi, a sve više na našim poljima angažovani su radnici iz inostranstva.

Učesnici panela su se složili da je potrebno unaprediti saradnju svih relevantnih subjekata u poljoprivredi i napraviti širu strategiju razvoja poljoprivrede.

Sinergijom resornog ministarstva, poslovnih banaka, prerađivača i proizvođača može se doći do novih strategija u razvoju poljoprivrede, opcija koju poljoprivredni proizvođači najviše biraju su subvencije države, koje realizuju putem poljoprivrednih kredita kod banaka.

Na panel diskusiji učestovali su i zamenik predsednika IO Komercijalne banke Komercijalne banke Dejan Janjatović, predsednik Uduženja Odgajivača ovaca Srbije Marko Janković, predsednik Udruženja novinara za poljoprivredu "Agropres" Goran Đaković i generalni direktor "Nektar grupe" Nenad Miščević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik