Razvoj omladinskog poljoprivrednog preduzetništva

Bez autora
May 12 2013

U istraživačkom centru u Belom Blatu kod Zrenjanina predstavljen je zajednički projekat Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i USAID-a, koji ima za cilj da podrži omladinskog poljoprivredno preduzetništvo na selima u okolini Kikindi, Novom Bečeju i Zrenjaninu. Pokretanje tog programa za razvoj u ruralnim oblastima u Srbiji je deo sporazuma o saradnji između Ministarstva omladine i sporta i USAID a kroz Projekat održivog lokalnog razvoja koji su juče potpisali državni sekretar za omladinu, Nenad Borovčanin i direktor tog projekta Hauard Okmah, saopštilo je danas Ministarstvo omladine i sporta. Podrška omladini na selu važna je pre svega zbog demografskih karakteristika ruralnog područja, kao što su starenje stanovništva, migracije mladih, nezaposlenost, loša obrazovna struktura. Zajednički program treba da pomogne mladima da dobiju mogućnost da pokrenu sopstveni posao u oblasti poljoprivrede.

Za razvoj omladinskog poljoprivrednog preduzetništvaU istraživačkom centru u Belom Blatu kod Zrenjanina predstavljen je zajednički projekat Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i USAID-a, koji ima za cilj da podrži omladinskog poljoprivredno preduzetništvo na selima u okolini Kikindi, Novom Bečeju i Zrenjaninu.

Pokretanje tog programa za razvoj u ruralnim oblastima u Srbiji je deo sporazuma o saradnji između Ministarstva omladine i sporta i USAID a kroz Projekat održivog lokalnog razvoja koji su juče potpisali državni sekretar za omladinu, Nenad Borovčanin i direktor tog projekta Hauard Okmah, saopštilo je danas Ministarstvo omladine i sporta.

"Podrška omladini na selu važna je pre svega zbog demografskih karakteristika ruralnog područja, kao što su starenje stanovništva, migracije mladih, nezaposlenost, loša obrazovna struktura", izjavi je Borovčani.

Prema njegovim rečima, zajednički program treba da pomogne mladima da dobiju mogućnost da pokrenu sopstveni posao u oblasti poljoprivrede.

On je naveo i da je cilj programa da mladi dobiju adekvatna znanja za započinjanje tog posla, "da kontinuirano imaju savetodavne i druge usluge iz oblasti poljoprivrede" kao i olakšan pristup tržištu.

"Ono što je najvažnije, podrška će biti konkretna kroz donaciju maksimalno 40 plastenika, koje će mladi poljoprivrednici moći da koriste za sopstveni biznis na selu", rekao je Borovčanin.

On je naveo da je u planu i povezivanje sa mladim poljoprivrednicima Slovenije, "kako bi imali priliku da se upoznaju sa načinom rada u najbližoj zemlji Evropske Unije, ali i dobiju više informacija o evropskim fondovima za razvoj poljoprivrede.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava Kikinde, Novog Bečeja i Zrenjanina, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik