Regresiranje samo uz fiskalni isečak

Bez autora
Jun 11 2014

Regresiranje poljoprivrednih proizvođača, uz odstupanje od fiskalnih isečaka kao jedinog dokaza o kupljenom repromaterijalu, moglo bi da stvori uslovi za zloupotrebu te mere, stav je Ministarstva poljoprivrede čiji su predstavnici o tome danas razgovarali sa Asocijacijom Banatski paori.Oni su razgovarali o zahtevu da dokaz o kupljenom repromaterijalu ne bude samo fiskalni isečak već i dokazi o drugim vidovima plaćanja, saopštilo je ministarstvo.

Regresiranje samo uz fiskalni isečakRegresiranje poljoprivrednih proizvođača, uz odstupanje od fiskalnih isečaka kao jedinog dokaza o kupljenom repromaterijalu, moglo bi da stvori uslovi za zloupotrebu te mere, stav je Ministarstva poljoprivrede čiji su predstavnici o tome danas razgovarali sa Asocijacijom Banatski paori.

Oni su razgovarali o zahtevu da dokaz o kupljenom repromaterijalu ne bude samo fiskalni isečak već i dokazi o drugim vidovima plaćanja, saopštilo je ministarstvo.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede obrazložili su da je to skoro jedina administrativna kontrola koja se primenjuje pri realizaciji i da bi se odstupanjem od fiskalnih isečaka stvorili uslovi za zloupotrebu.

Prihvatanje drugih vidova plaćanja kao jedinog dokaza za ostvarivanje prava na regres, može dovesti do toga da ministarstvo regresira fiktivne kupovine ili da regresira isto mineralno đubrivo duplo.

Ovakvim načinom dokazivanja, kako je navedeno, značajno bi se uvećao krug korisnika, što bi dovelo do prekoračenja ograničenih budžetskih sredstava, koja su raspoloživa ove godine.

Stvaranje dodatnih finansijskih obaveza za ministarstvo od onih koja su predviđena Uredbom o raspodeli sredstava, pored kršenja odredbi same Uredbe, značilo bi i to da bi se tim dugovanjem opteretio budžet za narednu godinu.

S obzirom na situaciju u poljoprivredi, kao i novonastalu situaciju posle poplava i konstantan nedostatak budžetskih sredstava za finansiranje poljoprivrede, ministarstvo se opredelilo za ostvarivanje prava na regres uz fiskalni isečak kako bi se uklopilo u raspoloživa finansijska sredstva i obezbedilo što bolju kontrolu trošenja budžetskih sredstava.

Takođe, ovim načinom pruža se podrška poljoprivrednim gazdinstvima koja su najranjivija u tranzicionom periodu i nisu dovoljno konkurentna da se sama bore na tržištu.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da ugovarači proizvodnje i zadruge, koji bi bili izdavaoci original računa, s obzirom na to da mineralno đubrivo i gorivo uglavnom nabavljaju u veleprodaji, već imaju neki poslovni aranžman s proizvođačima inputa i tako već ostvaruju popust od dobavljača na količinu.

U prethodnom periodu, usled promene Vlade Srbije i Zakona o ministarstvima, nije bilo tehnički moguće promeniti uredbu, pa je doneta odluka da se u regresiranje ide s postojećom uredbom kako neophodni radovi u poljoprivredi ne bi kasnili.

Tokom sastanka razgovarano je i o pitanjima u oblasti stočarstva, merama agrarne politike, a bilo je reči i oko zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, komasaciji i restituciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik