Sada se državna zemlja zakupljuje potpuno drugačije: Do 150.000 hektara moguće je licitirati iz celog sveta

Bez autora
Dec 01 2020

Korona virus promenila je način rada u mnogim oblastima, pa tako i u javnom nadmetanju za zakup poljoprivrednog zemljišta, koje se odnedavno odvija digitalnim putem odnosno putem aplikacije koja je postavljena na sajt Uprave za poljoprivredno zemljište, saznaje “Blic Biznis”.

Ovakav način nadmetanja je uveden zbog poštovanja epidemioloških mera i zabrane okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, pa će se ubuduće umesto takmičenja za zakup više od 150.000 hektara državne zemlje pred opštinskim komisijama, ovaj proces odvijati na daljinu i to putem telefona ili računara.

Tako je bar koncipirana aplikacija čiji je cilj da se zbog pandemije i poteškoća koje su paralisale mnoge segmente, ne ugrozi zdravlje poljoprivrednika i ne zaustvi najam zemlje onima kojima su državni hektari potrebni da prošire svoju proizvodnju.

Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić kaže za “Blic Biznis” da je uvođenjem ove aplikacije otklonjena mogućnost da i u najcrnjem scenariju i potpune izolacije, država nesmetano upravlja poljoprivrednim zemljištem nudeći ga u zakup.

- Osim ovo bitnog efekta, digitalna javna nadmetanja omogućavaju smanjenje troškova i sprečavanje gubljenja vremena poljoprivrednika koji su morali da odvajaju najmanje jedan radni dan zbog odlaska u opštinske prostorije u kojima su se održavala javna nadmetanja.

Aplikacija pruža i sve podatke o ponuđenom zemljištu na javnom nadmetanju sa satelitskim podlgogama, tako da ima informativni karakter. Ona sprečava i podnošenje nepotpunih zahteva, jer nije moguće poslati ponudu dok se u aplikaciji ne prilože fotografisani dokumenti kojima se dokazuje ispunjenost uslova za učešće na nadmetanju - navodi Lakić.

On dodaje da digitalna nadmetanja predstavljaju poslednji korak u potpunoj digitalizaciji upravljanja državnim zemljištem što za posledicu ima sprečavanje bilo kakve samovolje i eventualnih zloupotreba svih koji učestvuju u ovom postupku.

- Sve odluke o davanju u zakup nakon javnog nadmetanja automatski se generišu na internet stranici Uprave, tako da su svima dostupne i od njihovoog objavljivanja teku rokovi za žalbu koju može izjaviti svako zainteresovan. Na taj način je obezbeđena maksimalna javnost u postupku davanja u zakup državnog zemljišta.Pre samo četiri ili pet godina, da ne govorimo kako je ranije bilo, poljoprivrednik nije mogao da dođe ni do jednog podatka koji se odnosi na državno zemljište bez odlaska u prostorije opštinske ili gradske uprave u kojima bi kod lokalnog službenika morao da traži informacije o statusu državnog zemljišta.

Detaljno pregledanje i kontrola stotina hiljada državnih parcela uz pomoć digitalnih alata su situaciju drastično promenile u korist poljoprivrednika i zaštite imovinskih interesa Srbije i povećanog obima poljoprivredne proizvodnje i investicija na državnom zemljištu - kaže Lakić.

Neki od zainteresovanih poljoprivrednika, koje smo kontaktirali, kažu da su čuli za onlajn nadmetanje za državne hektare.

- Dobro je što je Uprava za poljoprivredno zemljište našla način da se preko telefona i računara zakupi zemljište jer je bilo slučajeva u nekim opštinama u Vojvodini, da su se učesnici na licitaciji zarazili. Sigurnije da se to sada radi telefonom ili računarom, a ja ću tu novinu uskoro iskoristiti za zakup još državnih hektara, koje već koristim - objašnjava Jovan Milanović, poljoprivrednik iz okoline Zrenjanina.

Branko Lakić kaže da je uvođenjem ove aplikacije Uprave za poljoprivredno zemljište u celosti ispunila zadatke vezane za digitalizaciju.

- Taj zadatak nam je postavila Vlada i uz bezrezervnu podršku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića smo ga ispunili. Uprava se neće zaustaviti na ovom projektu već slede koraci u pravcu povezivanja republičke poljoprivredne inspekcije sa našim platformama i rad na uspostavljanju najefikasnije sistema kontrole praćenja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, kako državnog, tako i onog u privatnoj svojini. Zaštita imovinsko pravnih interesa Republike Srbije na poljoprivrednom zemljištu je bila i ostaje prioritet u radu Uprave - navodi Lakić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik